Община Брезник монтира указателни табели към новия път за храм-кладенеца “Пусто Гърло” – СНИМКИ

Указателни табели са монтирани към новия път, който води за мегалитния храм-кладенец “Пусто Гърло”, предаде репортер на Zapadno.com.

Табелите са поставени наскоро от Община Брезник и са разположени на различни точки. Първите две табели са монтирани на второкласен път 63, в района на кръстовището за брезнишките села Конска, Гърло, Муртинци и Билинци. Една табела е поставена на площада на село Гърло, а друга – по пътя между населеното място и съседното село Муртинци. Това поясни заместник-кметът на Община Брезник Иван Бъчваров.

Съоръженията показват в коя посока се намира новия път към храм-кладенеца. Пътят все още не е изграден напълно, но се очаква той да бъде завършен. Zapadno.com припомня, че част от пътя към историческата забележителност е изграден от Община Брезник. Другата част попада в територията на “Държавно горско стопанство-Брезник” и е за основен ремонт, тъй като е съществуващ горски път. Дължината на този горски път е около 1 800 метра. В тази връзка между Министерство на земеделието, храните и горите и Община Брезник има договор за предоставяне на безвъзмездно отстъпено право на строеж на 2 имота на държавата. За да се стартира основния ремонт на съществуващия горски път документално трябва да се приключи процедурата между централната и местната власт. На пътя ще бъде положена трошенокаменна настилка. Освен за полза от местните хора, пътят ще служи и за по-добро опазване на горските територии, стана ясно от отговор на пресцентъра на Югозападно държавно предприятие по повод запитване на Zapadno.com.

Пътят до храм-кладенеца “Пусто Гърло” се изгражда, за да може туристите да имат достъп до обекта. Освен това сред изискванията при евентуално кандидатстване на Община Брезник за ремонт на историческата забележителност е да има изграден път.

Разгледайте снимки от новите указателни табели към мегалитния храм-кладенец:

Виж също...

Loading...