Стопани в област Перник нелегално заселват с животни задните си дворове, които не отговарят на изискванията за биосигурност

Ветеринарните лекари, които обслужват населените места в област Перник, наблюдават заселване на обектите тип “заден двор”. Това стана ясно по време на заседание на Областната епизоотична комисия, което се проведе на 8 май, научи Zapadno.com.

Регистриране на обекти за отглеждане на свине тип „заден двор“ и подновяване на разяснителната кампания за процедурите по регистрацията им беше сред точките в дневния ред на заседанието. Според новия Закон за ветеринарно-медицинската дейност, основно задължение на стопаните е да регистрират своите обекти тип „заден двор“ преди да ги населят с прасета за лична консумация. Тази регистрация се извършва чрез кметовете по населени места, поясни по време на заседанието директорът на Областна дирекция по безопасност на храните-Перник доктор Елза Драгомирова. “Въпреки, че стопаните, които извършиха доброволно клане на своите животни миналата година са подписали декларации, че няма да населват обектите си за срок от 12 месеца (до 2 септември 2020 година), това не означава, че те не могат да ги регистрират предварително.“, добави тя.

Сред представителите на местна власт и институции е бил и доктор Петър Дойчев от Българския ветеринарен съюз. Докторът сподели, че ветеринарните лекари, обслужващи населените места в област Перник имат наблюдения за вече заселени обекти тип „заден двор“, които не са регистрирани, а и не отговарят на изискванията за биосигурност. Той призова представителите на общините да изострят своето внимание по този въпрос, предвид потенциалната опасност от зараждане на социално напрежение след започването на евентуални проверки на заселени стопанства, без съответната регистрация.

Процедурата по регистрация на стопанствата тип „заден двор“ е максимално опростена и ще се даде възможност на всеки, който желае да отглежда прасета за лична консумация да отглежда такива, стига изискванията за биосигурност да са спазени, отбеляза директорът на Областна дирекция по безопасност на храните-Перник доктор Елза Драгомирова.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...