Брезничанка се реализира успешно в САЩ и през 2019-та година е една от 200-те най-добри студенти на Северна Америка

В модерните времена, в които живеем границите са все по-преодолими за младите и можещи хора. Един от тези млади хора е 33-годишната Лили Маринова от Брезник, която вече 10 години успешно се реализира в Съединените американски щати, предаде репортер на Zapadno.com.

“Вечният студент” – с тези думи я описва нейната майка Христина Младенова, а дъщеря и напълно си е спечелила това название. Началото на образованието и започва от брезнишкото средно училище “Васил Левски”, където учи до 8-ми клас. След това продължава средното си образование в 4-та гимназия в град Перник, където специализира класическо пеене и пиано. Паралелно с това Лили Маринова се обучава на уроци по пиано при Мариана Георгиева и известно време във фолклорния танцов състав с тогавашния ръководител Лозан Иванчев към брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”, където работи нейната майка.

Младата брезничанка иска да постигне още с образованието си и продължава да учи в колеж “Делта” в София, където се специализира като графичен дизайнер. След колежа тя започва да следва в Нов български университет, където се обучава в продължение на 3 години. На четвъртата година заминава да работи за определен период в САЩ, а след като се връща в България, решава че там е мястото, където желае да се развива. Така Лили Маринова отново заминава за САЩ, където се оказва, че за да завърши университет трябва едва ли не да започне всичко отначало. Така тя се записва в колеж, който завършва успешно. Обучението си в Северна Америка продължава в Североизточния университет в щата Илинойс. През месец декември 2019 година се дипломира като софтуерен инженер. На дипломирането си тя е наградена с медал за отличен успех Cum Laude (бел. ред. ниво на отличие, което като система се използва предимно в САЩ и Канада).

2019 година се оказва и решаваща за професионалното развитие на Лили Маринова. Тя е сред 200-те най-добри студенти в САЩ, които включени в националната програма за привличане и задържане на кадри за технологичните и иновационни компании в Чикаго – ThinkChicago 2019. “Тридневното събитие се състоеше от обиколка в едни от най-иновативните компании в града като CCC Information Technologies, GrubHub, Groupon, AIRRO, TastyTrade, Chase и Invenergy. Проведохме срещи с клоючови лица като кметът на Чикаго Лори Лайтфут, президентът и главен изпълнителен директор на World Business Chicago Андреа Зап, създателят и главен изпълнителен директор на Chicago Ideas Week Брад Киуел, президентът на Candid и други които ни насърчиха да бъдем себе си, да следваме мечтите си и ни вдъхновиха да променим света с нашите идеи и креативност. Имахме и специален достъп до Chicago Ideas Week. В тези три дни имахме предизвикателството да предложим идеи и намерим решение на проблема с трафика в Чикаго, като намалим времето за пътуване и задръстванията. Беше невероятно изживяване да работя в екип с толкова умни и талантливи студенти.”, сподели специално за Zapadno.com Лили Маринова.

Седмица след това събитие, брезничанката е била поканена от Bosch USA Chicago Connectory да участва в ежегоден хакатон (технологично събитие за разработване на софтуерни проекти). Хакатонът, в който е взела участие, има за цел да продължи предизвикателството с намиране на решение с проблемния трафик в Чикаго. Градският хакатон за мобилност на Bosch събира заедно студенти от различни университети, за да разработят решения, които да адресират общи проблеми, свързани с градския транспорт. През 2019 година година участниците са били поставени в екипи и им е била зададена задача да разработят решение за един от четирите проблема на фокус: задръствания и контолиране на трафика, публичен транзит и интермодалност, доставка на стоки от първа и последна мили и приемане на AV.

Снимки: Лили Маринова – личен архив

Виж също...

Loading...