Музеят показва как брезничани са отбелязвали Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в миналото – СНИМКИ

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, Общински исторически музей-Брезник показва на читателите на Zapadno.com уникални кадри от отбелязването на празничната дата през годините.

На този ден в България се чества българската просвета, култура и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя. „Спасявайки делото на свети свети Кирил и Методий, България е заслужила признателността и уважението не само на славянските народи, но и на света. И това ще бъде така, докато човечеството влага истинско съдържание в думите напредък, култура и човечност…“, припомниха от музея в град Брезник.

Въздигането на Кирил и Методий като равноапостоли и велики християнски учители става в България още с идването на техните ученици през 886 година, а сведения за отбелязване на празника им на 11 май има още през 12-ти век. През 1892 година Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих „Върви, народе възродени“. Химнът е озаглавен „Химн на Св. св. Кирил и Методи“ и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Панайот Пипков създава музиката към химна на 11 май 1901 година, пише в свободната онлайн енциклопедия Уикипедия.

Тази година заради извънредното положение и обстановката в страната традиционното шествие и честване на 24 май в Брезник за първи път няма да се проведат. От Общински исторически музей-Брезник ще се опитат да запълнят празнотата като представят на читателите снимки на някогашните манифестации и шествия по улиците на града през 60-те и 80-те години на миналия век. Музеят показва покана и поздравителни картички по случай 24 май. Освен това от тази седмица музейната сграда “Класно училище” към музея отвори за индивидуални посещения. В една от изложбените зали на сградата е подредена изложба, която показва просветата в Брезнишко.

От музеят в Брезник поздравяват учителите, дейците на културата, учениците и всички брезничани, които имат афинитет към образованието.

Разгледайте покана, поздравителни картички и снимки от честванията на 24 май в Брезник през годините, които се съхраняват във фонда на Общински исторически музей-Брезник:

Виж също...

Loading...