Читалището на Брезник почете 24 май с химна на българската просвета, портрет на братята Кирил и Методий и цветя – ВИДЕО

Неочаквана програма изненада брезничани и преминаващите през град Брезник тази сутрин, научи Zapadno.com.

Програмата, която е организирана неочаквано от местните жители, е подета от колектива на народно читалище “Просвещение-1870”. В 10:30 часа пред сградата на читалището в Брезник прозвуча химнът на българската просвета “Върви, народе възродени“. След химна прозвучаха тематични изпълнения по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Към края на кратката и неочаквана програма отново зазвуча песента “Върви, народе възродени“. Обстановката бе допълнена от портрет на светите братя Кирил и Методий, пред които бяха оставени цветя за признателност.

Тази година заради пандемията от коронавируса COVID-19 честване и шествие за 24 май в Брезник няма да се състоят. Освен тази подробност през 2020 година читалището на брезничани навършва 150 години от основаването си, които трябваше да се отбележат този месец, но и те бяха отложени. Въпреки това хората от читалището показаха, че са истински дейци на културата, като придадоха тържественост на брезничани в днешния ден.

Вижте как прозвуча химнът на българската просвета за празника във видеото, което от читалището в Брезник заснеха:

Преди два дни библиотекарят от библиотеката към брезнишкото читалище Емилия Първанова отправи привествие в аванс по повод 24 май. Можете да го прочетете в редовете по-долу.

Скъпи приятели,

Предстои най-българският празник, на който нашите предци отредиха най-значимото място в националния ни календар, празникът на духовното просветление и националната ни идентичност -24 май. Този ден ни връща към възрожденските идеали и добродетели на нашия народ. Днес, повече от всякога, имаме нужда да ценим и пазим своята духовна същност, да съхраним корените си и да предадем на поколенията мъдростта на предците си.

Тази година Народно читалище „Просвещение-1870” чества своята 150-годишнина.

150 години – средище на неугасим стремеж към знание

150 години – изпълнени с постижения, амбиции и спомени за тях

150 години – извор на непреходни традиции и жажда за тяхното съхранение

Брезнишкото читалище пренася през времето надеждата за оцеляване на българското, за съхраняване на духа, а днес то е храмът, в който всеки може да намери своята любима книга, да изиграе своя любим танц, да изпее любимата си песен, да се потопи в магията на театъра, на класическото балетно изкуство, на неподправения граовски хумор. Тук всеки може да се срещне с мъдростта на писаното слово и неговите създатели – авторите, да се наслади на десетките спектакли, концерти и изложби, да се срещне с професионалното изкуство и неговите изпълнители, да надгражда своите знания и умения в школите по чужди езици и ателиетата по приложни изкуства.

Честит празник на нашите потребители – читатели, дарители, участници в нашите изяви, партньори и приятели, които помогнахте читалището да оцелее и да се превърне в ефективно работеща институция в съвременните условия.

Честит празник и на вас, самодейци, които не пожалихте сили, време и енергия, за да превърнете традициите в символ на вековна мъдрост, за да направите делника ни по-красив със слово, танц, музика и песен.

Честит празник , ръководители на школи и състави в нашето читалище. Признанието и любовта в очите на вашите възпитаници е най-голямата благодарност за всеотдайния ви труд.

Честит празник и на вас, писатели, поети и краеведи от Граово. Прекланяме се пред вашето апостолско дело и възрожденска всеотдайност, с която предавате на бъдещите поколения знания за традициите на предците ни и оставяте в писмен вид това неоценимо богатство.

Благодарим от сърце и на ръководството на читалището в лицето на Председателя Емилия Алексова и на членовете на читалищното Настоятелство и Проверителна комисия за тяхната отговорност и загриженост за авторитета на читалищната институция.

Благодарим и на Община Брезник за грижите, отношението към нашата дейност и възможността винаги да разчитаме на тях.

Благодарим и на вас, мили съграждани, че гледате читалището с обич и уважение, че сте съпричастни и опрощаващи в нашите победи и грешки.

ПОКЛОН ПРЕД ВСИЧКИ, КОИТО ИЗПЪЛВАТ СЪС СЪДЪРЖАНИЕ СВЕТЛАТА ИДЕЯ, НАРЕЧЕНА ЧИТАЛИЩЕ!

Емилия Първанова – библиотекар

Снимка: народно читалище “Просвещение-1870”

Виж също...

Loading...