След време динозаврите, които са обитавали Трънско, ще бъдат изобразени в научно списание

Фрагментите от кости на динозаври, открити в Трънско, не са достатъчни за изобразяване на праисторическите животни. Това сподели палеонтологът Владимир Николов в предаването “Изотопия” по програма “Хоризонт” на БНР.

Палеонтологът, който пръв откри фрагментите от динозавърски кости, не се захващал да направи възстановка поради причината, че частите са недостатъчни. Въпреки това той е решен след време да изобрази тези динозаври в научно списание.

През 2018 година находките на фрагменти на динозаври в Трънско добиха популярност и дори бяха представени на емблематичното събитие “Европейска нощ на учените” в София. Учените, които работиха в района на община Трън, откриха и части от костенурка. Прочетете още по темата в публикацията: Учени откриха части от костенурка на находището с кости от динозаври в Трънско.

През 2019 година пък приключи втората научна експедиция в пограничната община. Тогава изследователите откриха нови находки на кости от динозаври, както и на фрагменти от корубите на костенурки от поне 4 различни пласта.

Виж също...

Loading...