От днес туристи от 29 държави могат да влизат в България без да бъдат поставяни под 14-дневна карантина

От днес (1 юни) България ще приема туристи от 29 държави, гласи съобщение на Министерството на туризма във връзка със старта на летния туристически сезон през 2020 година. Съобщението е въз основа на заповед на министъра на здравеопазването от 29 май и предложение на главния държавен здравен инспектор, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Считано от 1 юни 2020 година, на територията на Република България с цел туризъм без поставяне под 14-дневна карантина могат да влизат през всички гранични пунктове пристигащите от:

Република Австрия;

Кралство Нидерландия;

Федерална република Германия;

Република Полша;

Република Гърция;

Кралство Дания;

Румъния;

Република Естония;

Република Словакия;

Република Словения;

Унгария;

Република Финландия;

Република Кипър;

Република Франция;

Република Латвия;

Република Хърватия;

Република Литва;

Република Чехия;

Велико херцогство Люксембург;

Исландия;

Кралство Норвегия;

Княжество Лихтенщайн;

Конфедерация Швейцария

Република Сан Марино;

Княжество Андора;

Княжество Монако;

Държавата град Ватикана;

Република Сърбия;

Република Северна Македония.

Списъкът подлежи на актуализация и допълване в зависимост от развитието  на епидемичната обстановка и решенията на правителството на Република България. Уточнява се, че мярката важи за пристигащите от гореизброените държави, които са граждани на Европейския съюз, Шенген, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Република Сърбия и Република Северна Македония. Лицата, които не се поставят под карантина, както и лицата, които преминават транзитно през територията на страната, представят на органите на граничния здравен контрол декларация по образец, с която се задължават да спазват въведените противоепидемични мерки, както и че са запознати с рисковете от заболяването COVID-19.

Виж също...

Loading...