За вярата в Режанци с кауза: Млади хора благотворително са се заели да реставрират храма в селото

Рубриката “Изгубени във времето” на репортера Радиана Божикова разказа в сутрешния блок „Тази събота и неделя“ по bTV за реставрирането на храма в брезнишкото село Режанци.

През последните 30 години местният храм “Свети Пророк Илия” остава изгубени във времето, а с него и част от историята на селото. В наши дни двама млади българи са се заели благотворително да реставрират храма. Това са антикварят Юлия и реставраторът Асен, които нямат родословни корени в Режанци, но възстановяването на светата обител се превръща в тяхна кауза, разказа репортерът Радиана Божикова в репортажа си по bTV.

В рубриката “Изгубени във времето” припомниха още за извършената преди няколко години кражба на икони от храма, които впоследствие бяха върнати. Но освен недоброжелатели, храмът привлича и хора, които помагат. По телевизията добавиха още за благотворителния концерт, който се проведе в края на 2019 година в Криптата на катедралния храм “Свети Александър Невски” в София. Участие в концерта взе камерен ансамбъл “Йоан Кукузел – Ангелогласният” с диригент Кристиан Попов.

Вижте какво още разказа за храма репортерът Радиана Божикова в рубриката на сутрешния блок по bTV като натиснете тук.

Виж също...

Loading...