Певица с родословни корени от село Гигинци и ангелски глас е част от “Мистерията на българските гласове”

За своите едва 26 години Дияна Василева е постигнала удивително много в музиката. Има зад гърба си документален филм на БНТ, посветен на нейното изкуство, има отличия, участия в концерти на три континента и в различни музикални проекти, сред които с прочутия в цял свят диджей Армин ван Бурен, пише в електронното издание на вестник “Нов живот“.

Нейната музикална приказка тръгва от родния Перник, а корените й са от сърцето на Граово – китното брезнишко село Гигинци, известно с Църногорския манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“. Израснала е в семейството на самородни музиканти, баща й свири на акордеон и пее типичните за региона на Брезник Кралимарковски песни. Дядо й свири на гайда шопски, граовски мелодии, припявайки си. „Пееше само когато се занимаваше с животните и ревностно криеше тази своя дарба от другите. Те така и не чуха прекрасния му глас.”, разказва Дияна Василева за вестник “Нов живот”.

Местните в родния край на Дияна смятат, че ако не си тамошен, няма как стилово да докараш автентичността на изпяването на тези мелодии. От малка самата тя пее предимно такива песни. Майка й не е гласовита, но има афинитет към рисуването. Родителите й се занимават с пчеларство. „При нас пчелите не само не намаляват, но и популацията им расте. Чистотата и добре обработваната земя допринасят за това. Семейството ми е най-важно за мен и винаги, когато мога, съм с моите родители. Помагам им и за пчелите. В началото падна доста бягане от тях, но вече свикнах и не се страхувам.“, споделя още младата певица. Какво още разказва тя може да прочетете в публикацията на вестник “Нов живот” като натиснете тук.

Виж също...

Loading...