За първи път Шкумбата пристига в Брезник, за да разсмее брезничани с моноспектакъла си “ШегоУбийци”

Моноспектакълът “ШегоУбийци” на Димитър Туджаров – Шкумбата ще бъде представен за публиката в град Брезник през този месец, съобщиха за Zapadno.com от брезнишкото народно читалище “Просвещение-1870”.

Моноспектакълът ще се състои на 22 юни (понеделник) от 19:30 часа в големия салон на читалището. Входът за събитието ще е на цена 8 лева, а билетите ще се продават на касата в читалищната институция на Брезник от понеделник (15 юни). “ШегоУбийци” ще бъде представен при спазване на всички противоепидемични указания и препоръки за защита на служителите и мерки за безопасност на публиката, които наскоро бяха разпоредени от Министерство на културата и са в изпълнение на заповедите на министъра на здравеопазването, с които се разрешава провеждането на масови културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикалното изкуство и други). На 22 юни ще е първото самостоятелно участие на Шкумбата в града. Планувано беше участието му да се проведе още преди няколко месеца, но поради пандемията от коронавируса се отложи.

Димитър Туджаров – Шкумбата е признат за един от най-добрите български комици. Със своя оригинален хумор и артистичност, той успява да привлече вниманието на публиката в много страни по света. Шкумбата е един от първите българи, които следват западния модел на one man show представление и го лансират пред българска публика. Освен като комедиант, той е известен и като най-добрият имитатор на някои личности от политиката и шоубизнеса през 80-те. През комунистическия период – време на строга цензура и преследване на „инакомислещите”, той, през призмата на хумора, успява да изрази чувствата и отношението на хората към правителството и строя. Изпълненията му, записвани на касeти от почитатели, се предават от ръка на ръка. И преди официално да се качи на сцената, Шкумбата получава народното признание и любов. След 10 ноември, 1989 година Шкумбата продължава да твори свеж и завладяващ хумор и популярността му нараства. Допринася много за развитието на българския шоубизнес , особено в сферата на хумора. Въпреки, че завършва Висш машинно-електротехнически институт в София като магистър по Автоматика и телемеханика, сфера съвсем различна от актьорството и шоубизнеса, Шкумбата разбира, че истинското му призвание е на сцената. Постепенно това, което започва като хоби, се превръща в негова прфесия. Успехите го окуражават да стъпи на международната сцена. Оттогава той е направил над 2000 концерта по света в страни като: Мароко,Тунис, Алжир, Канада, САЩ, Англия, Русия, Швейцария, Гърция, Македония, Израел и други, става ясно от биографията в официалния сайт на шоумена.

Член е на Съюза на артистите в България. През 2004 година Шкумбата става почетен член на американска организация за таланти в Лос Анжелис, Холивуд, САЩ. През 2009 година той се дипломира с магистърска степен по Реторика във Философския факултет на Софийски университет „Свети Климент Охридски ”. Интересна и актуална е темата на дипломната му работа: „Ораторски изяви на политици, пародирани в шоу програми в телевизионните медии” с рецензент професор Хачо Бояджиев. Продължава да работи и доразвива темата с помощта на професор Ведър и доцент Мавродиева. Шкумбата е съавтор на концепция и бъдещ проект за изграждане на Културно-информационен център за българите в САЩ, пише още в професионалната му биография.

Снимка: народно читалище “Просвещение-1870”

Виж също...

Loading...