Камбаната за паметника в Слишовци е почти готова, но още не е ясно дали конструкцията ще издържи тежестта й

Около 1 000 лева са необходими за довършването на камбаната, която се предвижда да бъде поставена на паметника “Слишовска могила” в трънското село Слишовци, каза за Zapadno.com председателят на Съюза на военноинвалидните кооперации в България Борис Николов.

При изграждането височината на кулата на монумента е съобразена с възвишенията в посока село Стрезимировци с цел звукът на плануваната камбана да се чува в Сръбско. Идеята е тази година камбаната да бъде монтирана на кулата. “Камбаната е единият проблем. Трябва да се направят обследвания на тази кула. Тя е построена на доброволен труд от хората, за да се сложи камбана там. Но е дошъл 9-ти септември и са сложили паметниците. Белята е тая, че ще трябва да се отворят отворите горе, за да звъни камбаната, да се чува. Тя е толкова висока тази кула, защото е изчислена с баира, който е на Стрезимировци, за да може звука да го прескочи и онова, което е останало в Югославия (бел. ред. Сърбия) да напомня на другите българи, че не са забравени.”, поясни председателят на Съюза на военноинвалидните кооперации в България Борис Николов.

На монумента трябва да се извърши технолочино обследване, чрез което да се установи дали конструкцията ще издържи камбаната, която тежи 140 килограма. На нея е изобразен надписът “С нами Бог”. “Друго не сме слагали, защото мисля, че както нашите прадеди са строили без да си слагат имената, няма смисъл да пишеме кой какво е направил. Важното е да се направи нещо и да остане.”, поясни още Борис Николов. Средствата за камбаната са събрани от Съюза на военноинвалидните кооперации в България и са необходими още около 1 000 лева за довършването и. Председателят на неправителствената организация е категоричен, че и тези пари ще се съберат.

Идеята за възстановяване на паметника в първоначалния му вид се зароди през 2018 година. Тогава няколко обществени организации в Трънско повдигнаха отново въпроса за поставянето на камбана на паметника-костница, такава каквато е била идеята на неговите първосъздатели. В тази връзка Община Трън получи 5 000 лева от Министерство на отбраната, които ще се използват за почистването на монумента. Прочетете още по темата в публикацията: 5-те хиляди лева за паметника в Слишовци ще са за почистването му, което ще е през пролетта.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...