Институции в община Брезник подкрепят кампанни срещу пожарите в горски масиви и земеделски площи

Общинската администрация и Районната служба “Пожарна безопасност и защита на населението” в Брезник се обръщат към обществеността с призив за активно отношение към мерките срещу възникване на пожари.

Апелът е насочен към гражданите, земеделските производители и фирмите, които са на територията на община Брезник. Гората е важна съставна част от живата природа, която поддържа биологичното равновесие на планетата. Тя дава убежище на животинските видове, регулира въздушните течения и валежите, предпазва почвите от ерозия, пречиства въздуха. Горските пожари нанасят сериозни щети на стопанството и околната среда. Често водят и до човешки жертви. Сред най-честите причини за възникване на пожари са изхвърляне на неизгасени клечки кибрит и фасове, които са попаднали в узрелите жита, сухите растения и сламата. По този начин те лесно могат да ги запалят. Небрежно боравене с огън от работници, пастири, излетници, туристи, също са сред причините за пожари, посочват от Община Брезник и брезнишката пожарна команда. Двете институции се обявяват и в подкрепа на кампаниите “Спри горските пожари” и “Пази реколтата от пожари”.

За недопускане възникването на пожари от Община Брезник и Районната служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник призовават стопаните на земеделски земи, физическите и юридически лица, имащи пряко и косвено отношение към жътвената кампания, към по-висока отговорност при дейности в житните масиви или в близост до тях. Повече информация по темата може да прочетете като натиснете тук.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...