За активно съдействие по отбелязване на 140-годишнината от Освобождението на Трън беше отличен създателят на пътуващо читалище “Бащино огнище”

Създателят на пътуващото читалище “Бащино огнище” Ивайло Шопски беше отличен във връзка с активното партньорство на Държавен архив-Перник при честването на 140-годишнината от освобождението на Трън и Трънския регион, научи Zapadno.com.

На 9 юни за дванадесети пореден път архивната система отбеляза Международния ден на архивите, тази година под мотото „В подкрепа на обществата на знанието“. В същия ден председателят на Държавна агенция „Архиви“ доцент доктор Михаил Груев обяви годишните награди за читател, дарител и приятел на архивите за 2019 година.

Сред отличените в категорията „Приятел на архивите за 2019 г.“ е създателят на пътуващо читалище “Бащино огнище”. Освен за оказаното съдействие на Държавен архив-Перник при честването на 140-годишнината от Освобождението на Трън, той получава отличието и за дарените ценни документи, съхранявани в личния му фонд. Чрез представянето на изложбата „Освобождението на Трън – 27 май 1879 г.“ и книжното издание „Знеполският Пеев род“ е популяризиран богат документален материал от Държавен архив-Перник, поясниха от Държавна агенция “Архиви”.

Отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на Трън се отбеляза на 8 май 2019 година с поредица от събития в град Трън и в местността “Секирица”.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...