Община Брезник предлага безплатна услуга по извозване на стари неработещи електроуреди чрез договор с лицензирана фирма

Жителите на община Брезник могат да се възползват от безплатно извозване на стари неработещи електроуреди като хладилници, печки, телевизори и други. Тази услуга се предлага от общинската администрация чрез договор с лицензирана фирма, предаде репортер на Zapadno.com.

В град Брезник работи пункт за изкупуване на цветни метали, където повечето жители носят старите си електроуреди. Но има и такива хора, които нямат възможност да транспортират излязлото от употреба електрическо и електронно оборудване и затова могат да се възползват от услугата, за която Община Брезник има сключен договор с фирмата “Елтехресурс”. Услугата за жителите е напълно безплатна и може да бъде предоставена след потърсено съдействие в общинската администрация. Фирмата е осигурила контейнер за по-малки електроуреди, който е разположен в сградата на Общината и периодично се извозва.

Неправилен е подходът такива отпадъци да се изхвърлят в контейнерите за смет, тъй като така се замърсява околната среда. Други вид отпадъци, за които не са предназначени съдовете за смет, са строителните. При извършването на ремонти повечето хора се обръщат към фирми, които предлагат услугата за извозване на генерираните след дейностите отпадъци. За този вид отпадъци носи отговорност фирмата, която извършва ремонта.

Общината в Брезник не може да предложи извозване на отпадъци след извършени малки ремонтни дейности. Администрацията има изготвен проект и терен за Център за окончателно обезвреждане на строителни инертни отпадъци, който да обслужва населените места в Брезнишко. Към момента няма средства за изграждането на Центъра за окончателно обезвреждане на строителни инертни отпадъци. Най-близкото регламентирано депо за строителни отпадъци пък се намира в столичния квартал “Враждебна”.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...