Около 70 % от младите фиданки на Бърдото са се прихванали след залесявания през последните 2 години

Повече от половината залесени млади фиданки на Бърдото край град Брезник са се прихванали. За младите дървета полагат грижи служители на “Държавно горско стопанство-Брезник”, предаде репортер на Zapadno.com.

Наблюденията на горските служители са, че около 70 % от дърветата са се прихванали след извършените през последните 2 години залесявания. “Тази година имаше пандемия и всички мероприятия във връзка със “Седмицата на гората” и залесяванията бяха отложени. Затова не сме попълнили с млади фиданки тази година. Надяваме се догодина всичко да е нормално и живи и здрави ще попълним и наново ще направим пак една голяма сбирка, на която ще поканим и обществеността да залеси заедно с нас.”, поясни директорът на “Държавно горско стопанство-Брезник” инженер Петър Савев.

Zapadno.com припомня, че през последните 2 години отделни райони на Бърдото бяха залесени чрез залесителни кампании, в които се включиха деца и ученици от учебните заведения в Брезник, представители на местния бизнес и други лица. С десетки иглолистни и широколистни фиданки бяха залесени. Чрез положения доброволен труд горският фонд е попълнен с млади дървета от видовете липа и ела. Грижи за тях се полагат в сухите месеци, когато количеството на валежи е оскъдно. За всяко едно залесено дърво е необходимо да се положат грижи от човека в продължение на 2 – 3 години докато кореновата им система се развие.

Виж също...

Loading...