Брезничани и гости на Брезник ще могат да видят над 230 изделия на занаяти от древността до наши дни

Над 230 изделия на занаяти от древността до наши дни ще бъдат показани в тематична изложба. Експозицията е под надслов “Мозайка от занаяти” и ще е представена от Регионален етнографски музей на открито „Етър” в изложбената сграда “Военен клуб”, съобщиха от Общински исторически музей-Брезник.

Гайтанджийство, ножарство, хлопатарство, самарджиийство, иконопис, папукчийство, кожухарство,табачество, сарачество, тъкачество, златарство, ковачество, басмаджийство, медникарство, дървостругарство и други занаяти ще бъдат представени в експозицията. Това са занаяти, разнасящи славата на Габрово далеч извън пределите на Османската империя. Занаяти, които вече не се практикуват, но носят паметта за времето, през което се практикуват. „Занаяти в риск”, застрашени от изчезване, заради липсата на майстори, пазари и суровини, поясниха от музея в град Брезник.

В „Мозайка от занаяти” ще бъдат показани и изделия на съвременни майстори, участвали в национални и международни майсторски надпревари, организирани от Регионален етнографски музей на открито „Етър” в различни издания на Международния панаир на традиционните занаяти. 22 двуезични табла и филми представят характерните за района на Централна Стара планина занаяти. Автори на изложбата „Мозайка от занаяти” са уредниците Росица Бинева и Румяна Денчева, дизайнерът на музей „Етър” Мирослав Живков и фотографът Росина Пенчева.

Регионален етнографски музей на открито „Етър” е един от забележителните примери сред европейските музеи на открито за представяне на занаятчийската култура от прединдустриалния период. Традиционните занаяти, характерни за района на Централна Стара планина, са показани в работилниците и експозициите на музея. Във фонда се съхраняват оригинални предмета, употребявани през 19 и 20 век. Те показват техническото и технологичното ниво на производство, развитие и специализация, асортимент и качество на изделията.

Изложбата съпътства и отбелязването на традиционния Граовски събор „Видовден”. Експозицията ще бъде открита на 26 юни (петък) от 15:00 часа в изложбена зала “Военен клуб” на музея в Брезник. За спазване на епидемиологичните изисквания ще се допускат до 12 души в изложбената зала, а носенете на маски е задължително, както и дезинфекцирането на ръце на входа на музея. Изложбената зала периодически също ще се дезинфекцира, поясниха от институцията.

“Мозайка от занаяти” ще може да бъде разгледана до 30 август с работно време на музея от 9:00 до 17:00 часа в дните от понеделник до събота.

Снимка: Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...