Сметоизвозването в Трънско ще може да бъде облекчено със закупуване на още един камион

Общински съвет-Трън предстои да разглежда докладна, свързана с обезпечаване функционирането на общинската система за управление на отпадъците. Решение по докладната трябва да бъде взето на предстоящото заседание на Общинския съвет, което ще се проведе на 25 юни, предаде репортер на Zapadno.com.

Документът, който ще бъде разглеждан от общинските съветници, е внесен от кмета на Община Трън Цветислава Цветкова. Той касае връщане на средства от отчисленията на Община Трън за такса депо към Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите за закупуване на транспортно средство, което да извършва сметоизвозване. “Идеята е да купим автомобил, тъй като имаме проблем със сметоизвозването. Техниката вече е остаряла, много са ни населените места и законът позволява да ползваме отчисленията, които внасяме в РИОСВ. Първо се взима решение на Общинския съвет, след което вече се прави процедура. След процедурата се кандидатства със заявление за средствата. Така че това е първата стъпка и се надявам, че ще докараме процедурата докрай и съответно РИОСВ ще даде сумата, която ще искаме за закупуването на автомобил.”, поясни кметът на Трън Цветислава Цветкова.

Сметоизвозването в община Трън се извършва с два автомобила, които обслужват всички населени места. В момента повече от един курс на ден не може да се извършва, поради дългото разстояние до Регионалното депо за твърди битови отпадъци в град Перник. “Знаете, че районът ни е голям и трудно се справяме, особено летния сезон, когато имаме доста хора, които карат лятото по вили и къщи.”, отбеляза още кметът на Община Трън.

Преди малко повече от месец властите на Трън се обърнаха за съдействие към Община Брезник, тъй като единият от двата сметоизвозващи автомобила беше аварирал. Тогава от Брезник съдействаха с камион, който да извози отпадъци от Трънско, докато машината бъде ремонтирана.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...