Чешмите в трънско село пресъхнаха за месеци след като дебитът на местния водоизточник намаля

Близо половин година чешмите в трънското село Дълга лука бяха пресъхнали заради проблем с водата. Наскоро проблемът е решен и водата вече тече от чешмите на местните жители, предаде репортер на Zapadno.com.

За проблема с водата за питейно-битови нужди в трънското село стана ясно на провелото се през месец май заседание на Асоциацията по ВиК за област Перник. На заседанието управителят на ВиК-Перник инженер Борислав Иванов заяви, че лично ще се заеме с проблема.

Малко от месец след срещата на Асоциацията по ВиК за региона водата от чешмите в село Дълга лука отново тече. Оказва се, че проблемът е бил намаляване на дебита в местния водоизточник, а причината – по-малкото валежи през зимата. Впоследствие се появил и друг проблем – запушване по водопровода. “Дълъг период през зимата дебитът беше много малък и сега благодарение на дъждовете дебитът се увеличи. Но там имаше едно запушване, което го отстранихме и вече всичко е наред.”, сподели началникът на ВиК-Трън Тодор Георгиев.

По статистически данни местните жители са около дузина, но броят на постоянно живеещите е двойно по-малък. Докато чешмите са били пресъхнали те са се снабдявали с вода от собствени кладенци, но и от ВиК-Трън ги снабдявали с живителната течност.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...