Препоръка към пътуващите българи: Използвайте директни линии в рамките на Европейския съюз

Министерство на външните работни препоръча на българите, които пътуват от България към страни от Европейския съюз и Шенгенското пространство, да не използват транзитни полети през трети страни, а директни линии в рамките на ЕС. Тази препоръка е във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави-членки на Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Дори властите на съответната трета страна да не са наложили ограничения за пътуване на български граждани, някои авиокомпании поставят допълнителни условия за доказване целта на пътуването през трети страни към страни от Европейския съюз. При възникнали трудности в такива ситуации ролята на дипломатическите и консулските ни представителства е ограничена, като сънародниците ни имат възможност да потърсят правата си пред авиокомпанията по съдебен път.

Препоръчваме на българските граждани, планиращи пътуване, предварително да проверяват чрез дипломатическите и консулските ни представителства условията за транзит и граничен контрол през трети страни към държави от Европейския съюз. Актуална информация за ограничителните мерки и граничния контрол в страните от Европа може да бъде открита в рубриката „Пътувам за…“ на сайта на Министерството на външните работи.

Виж също...

Loading...