Висящ от скали в Трънско турист е един от многото благодарни граждани, на които пожарникарите са помогнали

Дейността на пожарните служби и огнеборците е сред най-високо оценяваните от обществото. Много често пожарникарите получават благодарствени писма като свидетелство за добре свършената от тях работа. Безброй са писмата, които пристигат в Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Благодарствените писма са от институции или граждани, на които им е оказано съдействие и помощ. Някои пристигат по пощата, на хартиен носител, а други пък онлайн – по електронната поща или в социалните мрежи. “Получавали сме благодарствени писма при обучения и тренировки на населението, особено в детските градини – там има доста впечатлени родители. Тази година заради извънредното положение много от мероприятията ги отложихме и в момента даже са отложени доста от тренировките, които са в институциите. Иначе ги провеждаме редовно и там има много благодарни хора, защото виждат до какво довеждат тренировките. Това е една превенция, която оказва влияние, когато възникне произшествие.”, каза за Zapadno.com директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник комисар Борис Борисов.

Интересни са случаите, за които са получавани благодарствени писма. По-скорошните такива са се случили в района на община Трън. “Туристи си правят разходка край село Банкя и даденият гражданин се качва на скали, след което не може да слезе оттам. Подава сигнал и нашите служители го спасяват, за което е изразено благодарствено писмо, изпратено до нас. Другото, което е за ликвидиране на пожар между село Цегриловци и Реяновци. Там също бяха изпратени благодарствени писма и от двете села, от граждани, на които сме им спасили къщите.”, поясни комисар Борис Борисов. Сред другите примери са наводнението в трънското село Мрамор в началото на месец юни 2019 година, когато приливна вълна с метър височина нанесе щети по частни имоти. Благодарни хора от селото, на които им е оказана помощ от пожарникарите, изпратили благодарствени писма. Пожарът в брезнишкото село Банище през месец март 2019 година унищожи част от имоти и имущество, но много други бяха спасени от огнеборците, горските и доброволците. От жители на селото в Брезнишко също са получени благодарствени писма в дирекцията на пожарната.

Този акт на благодарност от страна на граждани и институции радва пожарникарите. “Забелязал съм, че когато колегите видят такова писмо, изпитват едно удовлетворение от свършената работа. Горди са с професията, която осъществяват.”, добави директорът на Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник комисар Борисов.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...