Вело изкачване на Руй: Група от 8 пътешественици-авантюристи покориха върха с колелата си

Преди дни трябваше да се състои традиционното международно изкачване на връх Руй, но поради ситуацията в страната и съседните държави събитието бе отменено. За сметка на това в същия ден, когато бе планирано масовото катерене, се е състояло групово вело изкачване на планинския първенец в Трънско, предаде репортер на Zapadno.com.

Нетрадиционното изкачване на планината е по идея на пътешественика-авантюрист Светослав от туроператорската фирма “Трип-Номад Тийм”. През 2019 година той посетил планината Руй, търсейки по-различни и интересни маршрути в близост до София. Светослав разучил дали маршрутът до върха е подходящ за планинско колоездене. “Направих кръгова обиколка, която започна от село Забел – връх Руй – хижа “Руй” – село Ломница – град Трън – село Забел. Хареса ми и реших да го включа в плановете за следващата година като еднодневно каране. Карал съм на доста места, но специално в този район на България идвам сравнително рядко, въпреки близостта му до София.”, сподели за Zapadno.com съорганизаторът на вело изкачването на върха.

В планинското колоездене до Руй, което се провело на 20 юни, са се включили 8 човека. Според Светослав маршрутът е приятен и сравнително лек, но е за хора, които спортуват и карат редовно в планината. “Само последните 1 500 метра от разклона до самия връх са доста стръмни и там бутахме, но пък спускането към село Ломница после си беше истинска награда. За финал направихме късен обяд, полят с качествена чешка бира в рибарника край Ждрелото на река Ерма. :)”, отбеляза още Светослав от “Трип-Номад Тийм”.

Той и неговите колеги от туроператорската фирма организират планински вело турове в почти цяла България, Македония, Сърбия, Румъния, Австрия, Гърция, а дори и в Индия и на Азорските острови. Идеята им е да провеждат изкачвания на по-непознати върхове, каране по слабо познати или дори неизвестни маршрути, турове от един до 7 – 8 дневна продължителност. “Аз лично, организирам през последните 3 години и зимни карания, на Витоша, Рила и Пирин, защото смятам, че за планинското колоездене няма сезонност. Участниците, които се включиха в трите ни зимни прояви в началото на 2020 г. бяха наистина очаровани и изненадани, колко приятно е всъщност карането върху сняг. 🙂 Ще продължаваме да се развиваме и провокираме хората да предизвикват себе си, да правят такива и други активности, да карат велосипеди, каяци, да катерят, да тичат, да плуват, да пешеходстват и най-вече да излизат все по-често навън, да спортуват и да се усъвършенстват.”, отбеляза още пътешественикът-авантюрист Светослав.

Снимка: Nomad Team

Виж също...

Loading...