Над 15 творби на деца и ученици от Брезнишко се включиха в конкурса за рисунка, фотография и есе – СНИМКИ

Общо 17 са творбите, които деца и ученици от учебните заведения в община Брезник са изпратили за тематичен конкурс за рисунка, фотография и есе. Това съобщиха за Zapadno.com от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Конкурсът се организира от Община Брезник и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и стартира в края на месец май. Крайният срок за изпращане на творби беше 22 юни. “Бяха получени 11 фотографии, 1 есе и 5 рисунки в определените категории. Всички участници ще получат грамоти и награди.”, поясни Емилия Свиленова от Община Брезник. Участие в предизвикателството взеха: Асен Красимиров, Кристияна Генадиева, Магдалена Борисова, ученици от 7 клас от основно училище “Христо Смирненски” в село Ноевци, Владимир Атанасов, Александър Атанасов, Атанасия Стиакаки и Беатрис Иванова.

Датата и мястото, на което ще бъдат наградени участниците в конкурса ще бъдат съобщени допълнително поради епидемичната обстановка в страната. Имената и творбите се публикуват със съгласието на участниците. В редовете по-долу може да прочетете есето “Видовден – празникът на моя град” с автор Беатрис Иванова.

Видовден – празникът на моя град

На 28 юни (по нов стил) отбелязваме Видовден. Религиозната същност на празника не е добре позната, но според народното поверие е в чест на Вида, сестра на светците “градушкари” Вартоломей и Елисей. Вярва се, че тогава стореното зло излиза наяве и градушките идват като възмездие за греховете. В Брезник на този ден се провежда Граовски фолклорен събор в чест на празника.

Видовден е ден с голямо значение за нашия град. Празникът е символ на града, отбелязването му е начин да съхраним традициите и повод да се съберем и да празнуваме заедно.

Някога на Видовден се провеждал събор в местността Кална бара на мястото Стари Видовдън, Брезнишко. Той продължавал три дни. Първият ден бил за подготовка, тогава търговците пристигали и разтоварвали стоката си. Вторият ден бил същинската част на събора, а на третия – търговците се разотивали. С времето освен сергиите се появили и организираните фолклорни програми. Те били очаквани с нетърпение както от жителите, така и от гостите на града и скоро се превърнали в център на събитието. В наши дни съборът “Видовден” се провежда в града, като акцент на събитието остава многочасовата програма. Както в миналото, така и днес той продължава три дни и привлича стотици гости всяка година. Това е най – големият празник за Граово и с годините се е превърнал в символ на град Брезник.

В същото време, отбелязването на Видовден е чудесен начин да съхраним традициите. Граовският събор, провеждан на празника, е нашата връзка с корените, с богатството и очарованието на фолклора. Той, макар и за няколко дни, ни пренася в миналото и ни дава възможност да видим света през очите на прадедите ни. Едновременно с това, съборът дава поле за изява на артистите, които носят любовта към народното творчество в сърцата си. Преоблечени в пъстри носии с красиви украшения, те изпълняват народни песни, играят хора и представят обичаи, идващи от далечни времена, като по този начин ни помагат да се пренесем в една предишна епоха. Благодарение на тях, граовският диалект, мелодиите, изпълнявани на традиционни музикални инструменти, песните, танците и други произведения на народното творчество се запазват за бъдещите поколения и така те никога няма да бъдат забравени!

Не на последно място, Видовден, като всеки празник, е повод да се съберем с роднини и приятели и да празнуваме. В нашето забързано ежедневие е хубаво да поспрем за малко и да прекараме повече време с близките си. Да се разходим по улиците, изпълнени с хора и със сергии, плътно долепени една до друга, да се загубим в безкрайното море от цветове, звуци и аромати, да се качим на въртележка или да се насладим на празничната програма заедно с роднините и приятелите си е едно прекрасно преживяване, което не трябва да пропускаме.

Видовден е празник с огромна значимост за Брезник. От незапомнени времена на този ден се провежда фолклорен събор, превърнал се във визитна картичка на града. Посрещането на празника е удивителен начин да съхраним традициите на родния си край и повод да се съберем с близките си.

Разгледайте рисунките и снимките на участниците в конкурса за фотография и рисунка:

Виж също...

Loading...