Старо училище в някогашно трънско село може да се превърне в читалня с музейна сбирка чрез помощта на дарителска акция

Някогашното трънско село Грознатовци, което в наши дни попада в територията на Република Сърбия, може да се сдобие с читалня с музейна сбирка, научи Zapadno.com.

Идеята е старото българско училище в Грознатовци да бъде ремонтирано и превърнато в читалня. Тази инициатива може да се осъществи чрез дарителска кампания, която се организира от народно читалище “Възраждане-1983” в град Пловдив. “Призоваваме приятелите на читалище „Възраждане-1983” да дойдат на 2 юли (четвъртък), от 11 до 13 часа, на открито в двора на улица „Стоян Чалъков“ № 1 и да дарят книга, може и да си купят книга от вече дарените.”, поясняват от читалището във Фейсбук профила си.

Село Грознатовци се намира на 20 километра западно от град Трън и е едно от българските градове и села, които са присъединени към Югославия съгласно Ньойския мирен договор от 1919 година. Нерадостна е съдбата на сънародниците ни, защото 100 години след Ньойския договор са забравени от майка България. Тази съдба е описана като че ли най-вярно от Стилиян Чилингиров. „И вие, които искате да знаете какво е неправда и какво е рана в живото тяло на един народ, елате, непременно елате тука — казва видният български писател, като наблюдава границата при трънското село Стрезимировци. — Два пъти елате, ако сте българи и ако искате да видите как Соломоновата шега е станала действителна присъда в Ньой.”

За да бъдат подкрепени българите в Западните покрайнини и по-специално в село Грознатовци, намиращо се на 2 километра от споменатото Стрезимировци, от читалището в Пловдив приканват за дарения на книги и средства. Даренията ще бъдат предоставени на местен инициативен комитет. Всички постъпили дарени книги и средства ще бъдат описани и отчетени с акт за дарение от Общината в Грознатовци.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...