С песента “Брезнишкото равно поле” беше открита изложбата “Мозайка от занаяти” – ВИДЕО

Изложбата “Мозайка от занаяти” беше тържествено открита в Общински исторически музей-Брезник. Експозицията е посветена на Граовския събор “Видовден”, който тази година няма да бъде отбелязан с традиционните концертни и масови прояви, предаде репортер на Zapadno.com.

В началото самодейци от народно читалище “Просвещение-1870” отправиха музикален поздрав към присъстващите в изложбената сграда “Военен клуб” на музея. Изпълнението бе представено от мелодичния глас на Милена Цветанова и веселия ритъм на Васил Андреев. Двамата изпълниха в преработен вариант песента “Брезнишкото равно поле”.

След тяхното музикално изпълнение директорът на музея Емилия Велинова и заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска отправиха приветствия. В изложбата “Мозайка от занаяти” са представени над 200 изделия на занаяти от древността до наши дни. Експозицията е дело на Регионален етнографски музей на открито “Етър” от Габрово. Посетителите на музея в Брезник ще могат да разгледат изложбата до края на месец август при спазване на противоепидемични мерки.

Тази година Граовският събор “Видовден” се провежда без масови мероприятия заради епидемичната ситуация в страната. Изложбата в музея е единственото обществено събитие за празника, на което може да има физическо присъствие. Въпреки това от Община Брезник изработиха филм за Граовския събор “Видовден”, който беше прожектиран в музея и ще е достъпен в социалната мрежа Фейсбук. Проведе се и конкурс за детско и ученическо творчество, а участниците и творбите им бяха обявени по-рано днес.

Вижте видео от изпълнението на Милена Цветанова и Васил Андреев:

Видео и снимка: Божидар Пантев

Виж също...

Loading...