Община Брезник бори изхвърлянето на строителни отпадъци с нова услуга за населението – наемане на контейнер и извозването му до площадка за третиране

Скоро жителите на община Брезник ще могат да се възползват от нова услуга, която е на етап за обществено обсъждане. Предстои услугата да бъде допълнена в Наредбата за определяне на местните такси и цени на услуги, предаде репортер на Zapadno.com.

Целта на услугата е събирането на образуваните от домакинствата на територията на община Брезник строителни отпадъци от ремонтна дейност, за да се предотврати попадането им в контейнерите за битова смет. Въвеждането на новата услуга е мотивирано и от член 19, алинея 3, точка 5 от Закона за управление на отпадъците. Подзаконовият нормативен акт гласи, че кметът на общината отговаря за организирането на събирането, оползотворяването и обезвреждането на строителни отпадъци.

Докладна за услугата беше разгледана и приета на последното заседание на Общински съвет-Брезник. В момента тече обществено обсъждане за въвеждането на услугата. След добавянето и в Наредбата за определяне на местните такси и цени на услугите, жителите ще могат да наемат контейнери за строителни отпадъци с различен обем, както и тяхното извозване до площадка за третиране. Най-близката до Брезнишко такава площадка се намира в столичния квартал “Враждебна”. Предвидено е заплащането на услугата да се извършва преди предоставянето на контейнера. При невъзможност да се натовари веднага, контейнерът се предоставя за срок до 3 дни като се заплащат и празните курсове на контейнеровоза. Общинската администрация не поема ангажимент за товарните дейности, гласи докладната. В наемната цена за контейнер се включва таксата за третиране на строителните отпадъци и амортизацията на съда, в който се събират.

Жителите на Брезнишко ще могат да избират контейнери с обем от 2 кубични метра до 5 кубични метра. Цената за контейнер с обем 2 кубични метра ще е 30 лева и по 70 стотинки на километър с ДДС. За контейнер с обем 4 кубични метра ще се заплащат 60 лева и по 70 стотинки на километър с ДДС. Най-голям и скъп контейнер е този с обем 5 кубични метра, който ще може да се наеме срещу 70 лева и по 70 стотинки на километър с ДДС. Общинската администрация разполага с контейнерите и има сключен договор с фирма, която да извършва тяхното извозване. Заплащането пък ще се осъществява на касата в общинската администрация.

Виж също...

Loading...