Танцовите състави “БрезиЯна” и “Граовчета” завоюваха второ място на фолклорния събор “Витошки напеви” ‘2020

Два танцови състави от град Брезник успяха да се класират на второ място в XIII-тия Регионален онлайн фолклорен събор “Витошки напеви” ‘2020 – село Кладница, научи Zapadno.com.

Участие в тазгодишното нетрадиционно издадение на фестивала взеха танцова формация “БрезиЯна” и детски танцов състав “Граовчета” към брезнишкото средно училище “Васил Левски”. Танцова формация “БрезиЯна” се представи с изпълнения на разработка на дайчово хоро и граовско хоро със ситно шопско хоро. Детският танцов състав “Граовчета” се представи с танци под съпровода на шопска ръченица и Дунавско хоро. Видеоклипове на тези изпълнения бяха публикувани във Фейсбук страницата на народно читалище “Пробуда-1937” на пернишкото село Кладница, което е организатор на фестивала. Изпълненията бяха оценени от жури с председател Милчо Георгиев и членове Верка Момчилова и Цветана Манова.

Двата танцови състава от Брезник са удостоени с второ място, плакет и диплом от XIII-тия Регионален онлайн фолклорен събор “Витошки напеви” ‘2020. “Надяваме се скоро да започнем отново да се явяваме на големите сцени, за да усетим тръпката на сцената като преди.”, сподели ръководителят на двата танцови състава Яна Кираджиева.

За трети път се случва танцьорите на “БрезиЯна” и младите надежди от “Граовчета” да участват заедно на фестивал. През 2019 година двете формации се завърнаха с отличия от фестивала “Dolna Malina Open Fest” в горномалинското село Долна Малина и националния танцов фестивал “Ритъмът в сърцето ми” ‘2019 в София.

Колаж: видеоклипове на танцовите състави “БрезиЯна” и “Граовчета”

Виж също...

Loading...