Връзката на Иван Вазов с Брезник: Поетът бил впечатлен от града и традициите на района след разговори с брезничанин

Брезник е сред местата, от които поетът Иван Вазов е бил впечатлен. Приживе брезничанинът Георги Любенов успял да пресече житейския си път с поета в края на 19-ти и началото на 20-ти век. Това сподели специално за читателите на Zapadno.com местният историк Аниела Асенова по разкази от възрастни брезничани.

Георги Любенов е първият професор по международно право от Брезник. Интересна подробност е, че неговият баща е първият книжар в града. Любенов имал брат, който бил близък с поета Иван Иванов. Поради тази причина младият и тогава бъдещ професор Георги Любенов често пребивавал в къщата на поета в София. “Идеята била той да помага на Иван Вазов като преписва негови произведения и по този начин да се издържа. В един момент Вазов започва да го разпитва за името на Брезник и всички предания, легенди, свързани с града.”, разказа Аниела Асенова. Поетът се впечатлил от обичая “Прочка”, който от дълги години се отбелязва в Граово.

Георги Любенов си водил тетрадка-дневник, в която описвал разговорите си с поета Иван Вазов. Местният историк от Брезник Аниела Асенова е твърдо решена заедно със своите ученици от училищния клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” да издирят тетрадката-дневник на Георги Любенов. Предстои учениците от клуба да научат подробностите за връзката на Иван Вазов с Брезник, за да могат да предават на своите деца и внуци това късче от историята.

На днешната дата – 9 юли, се навършват 170 години от рождението на Иван Вазов. По този повод на различни места в страната ни ще се организират чествания на годишнината.

Виж също...

Loading...