В питейния язовир на Брезник има 550 хиляди кубически метра воден обем до достигането на мъртъв обем

Над половин милион кубически метра е водният обем в питейния язовир “Красава”, което може да се използва. Това показват актуалните данни към днешна дата, поясни за Zapadno.com управителят на “Водоснабдяване”-Брезник инженер Иван Ковачев.

Водният обем е 550 000 кубически метра до достигането на мъртвия обем на язовира, който е 775 000 кубически метра. При положение, че разходът на вода от язовира върви, както досега този половин милион кубически метра ще стигне за още 5 месеца до достигането на мъртвия обем. Този период съвпада с есенния сезон, когато обичайно започват валежите от дъжд, които пълнят язовира с вода.

Язовирът захранва с вода на 100 % населението на град Брезник и брезнишкото село Ноевци. Възможно е към него да бъдат включени и част от другите малки населени места в община Брезник, но към момента те се снабдяват с вода от местни водоизточници.

Заключението е, че вода в язовира има, но е важно тя да се използва от абонатите единствено за питейно-битови нужди. Поливането на градини, миенето на моторни превозни средства и използването на питейната вода за непитейни нужди е забранено със заповед на кмета на Брезник. Всеки жител на община Брезник може да следи ежеседмично нивото на водата в язовира чрез графика в сайта на общинската администрация.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...