Преди 95 години за почетен и пръв гражданин на Брезник е провъзгласен министър на вътрешните работи и народното здраве

Сред почетните граждани на град Брезник е министър на вътрешните работи и народното здраве. Министърът е провъзгласен и за пръв гражданин на Брезник преди 95 години, съобщиха за Zapadno.com от Държавен архив-Перник.

На 11 юли 1925 година тогавашният министър на вътрешните работи и народното здраве Иван Русев е провъзгласен за почетен и пръв гражданин на град Брезник заради заслугите му при възстановяването на закритата през 1901 година Брезнишка околия. Решението за това е взето с протокол от заседание на Общинския съвет при Градско общинско управление-Брезник на 11 юли 1925 година. Протоколът е част от протоколна книга на Брезнишката градска община. Документът е съхраняван във фонда на Държавен архив-Перник.

Иван Атанавов Русев, живял в периода 1872 – 1945 година, е български офицер – генерал-майор и политик от Демократичния сговор, участник в три войни за обединението на България от началото на 20-ти век – Балканската (1912 – 1913 година), Междусъюзническата (1913 година) и Първата световна война (1915 – 1918 година). В последната е командир на Седма пехотна рилска дивизия и на Втора пехотна тракийска дивизия. Той е един от организаторите на Деветоюнския преврат на 8 срещу 9 юни 1923 година. След тази дата е министър на вътрешните работи в двете правителства на Александър Цанков.

Народен представител е в няколко поредни народни събрания. След 9 септември 1944 година Народният съд го осъжда на смърт за участието му в XXV-о Обикновено народно събрание. Генерал-майор Иван Русев е разстрелян на 1 февруари 1945 година в София, поясниха от Държавен архив-Перник.

Снимка: Държавен архив-Перник

Виж също...

Loading...