Над 1 600 декара иглолистни и широколистни дървесни видове са засегнати от пожари в териториите на Югозападното държавно предприятие

37 низови пожара са регистрирани на територията на Югозападното държавно предприятие от началото на годината до момента. Засегнати са общо 1 606 декара иглолистни и широколистни дървесни видове, смесена растителност, треви и незалесени площи. Основната причина за възникване на пожарите продължава да е човешката небрежност при боравене с огън на открито, съобщиха от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие.

Във всички териториални поделения са утвърдени годишните оперативни планове с мерките за превенция и защита на горите от пожари. До края на месец юли продължават проверките на терен от представители на Регионалните дирекции по горите, Регионалните дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и служители на предприятието за изпълнение на противопожарните мероприятия.
Специално внимание ще бъде отделено на състоянието на противопожарните просеки и минерализованите ивици. Всяка година те се почистват от растителност и почва, за да бъде спряно прехвърлянето на огъня, ако възникне пожар.

За 2020 година е предвидено изграждане на 232 097 линейни метра минерализовани ивици и 52 400 метра лесокултурни прегради, като тези дейности се изпълняват основно със собствени работници и техника на Югозападното държавно предприятие.

Заради високите температури в следващите дни противопожарните екипи на предприятието са в 24-часова готовност за реакция на всеки сигнал. Същевременно от Югозападно държавно предприятие призовават всички граждани – туристи, пастири, берачи на гъби и билки, горски работници, за повишено внимание и екологична култура при боравене с огън на открито. Във връзка с предстоящия събор на Бялото братство апелираме участниците към спазване на противопожарните и хигиенни мерки при придвижване до мястото на събитието в Рила планина.
Глоба до 500 лева грози всеки, който запали огън на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Същата санкция се налага и за палене на огън извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

Снимка: Югозападно държавно предприятие – пресцентър

Виж също...

Loading...