Празник в подножието на Любаш: Обновяването на манастира предизвика всеобщо възхищение – СНИМКИ

Манастирът “Свети Николай Мирликийски” в подножието на планината Любаш беше тържествено осветен по повод обновлението, предаде репортер на Zapadno.com.

В ранното неделно утро десетки жители и гости на брезнишките села Ребро и Кривонос изпълниха обновеното пространство около манастирския храм и новоизградената магерница. От устите на хората се чуваха множество положителни оценки за извършеното реновиране. В манастирския двор са монтирани пейки, соларни лампи и декоративни туи. Любопитни посетители с възхищение разгледаха магерницата, която е на два етажа и е съставена от голяма трапезария, стаи, тераса и тоалетна.

Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит оглави литургията в реновирания храм, който преди ремонта беше полуразрушен. Заедно с него съслужиха и други духовници от региона, сред които архиерейският наместник на Трънска духовна околия иконом Йоан Чикалов и протойерей Константин. След службата в двора беше раздаден курбан за здраве, който беше приготвен в близост до храма.

Zapadno.com припомня, че преди няколко години за реновирането на светата обител бяха одобрени средства по подмярка 7.6. „Проучвания и инвестиции, свързани с поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природно наследство на селата” от мярка 7 „Основни услуги и обновяване на селата в селските райони” от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 година.

Очаквайте на страниците на Zapadno.com още интересни новини, свързани с обновения манастир.

Разгледайте снимки от обновлението и реновирания храм, които обективът на Zapadno.com засне:

Виж също...

Loading...