Климатът на Трън вече се изменя, второ лято минималните температури са необичайно ниски

Трън се слави като едно от местата, където е измерена най-ниската температура в страната – около -40 градуса по Целзий. Рекордът е отчетен през 40-те години на 20-ти век в тогавашната измервателна станция, която е била разположена в границите на град Трън. Функционирането на подобна измервателна станция се преустановява и дълги години липсва официална информация за измерените температури в пограничния град. Така е до 2017 година, когато в махала “Илиин хан” е изградена Държавна метеорологична станция към Националния институт по метеорология и хидрология – единствената в общината. Тази нощ уредите на станцията са показали минимална температура, която е необичайна за това време на годините – 4,5 градуса по Целзий, предаде репортер на Zapadno.com.

Измерената температура е отчетена в ранните часове на 14 юли. На пръв поглед температурата изглежда като прецедент за месец юли, но през летния сезон на 2019 година уредите на станцията отново отчетоха необичайно ниски температури. На 12 юли 2019 година минималната температура в Трън достигна до 4,5 градуса по Целзий. Месец след това – на 17 август 2019 година най-ниската отчетена температура бе 4,8 градуса по Целзий. Това са рекордите за лятото на миналата година

През настоящата 2020 година също се наблюдават подобни минимални температури. В нощта на 2 срещу 3 юни температурата в махала “Илиин хан” в града се понижи до 2 градуса по Целзий. Необичайно ниската температура е измерена от уредите на единствената държавна метеорологична станция в община Трън, която е разположена в махалата. В самото начало на месец юли тази година пък най-ниската температура за града бе 7,5 градуса по Целзий. Трънчани не помнят през последните десетилетия да е имало такива температури през летния сезон. Надморската височина, на която се намира Трън е около 700 метра.

Виж също...

Loading...