Подготвителната група на Брезник с приветлив интериор, който е изготвен чрез дарение от мината

Брезник е положителният пример сред общините в България, където е налице дoброто партньорство между местната власт и частния сектор. По-рано днес стана ясно, че компанията „Асарел-Инвестмънт“, представена в Брезник чрез дружеството си “Трейс Рисорсиз”, съдейства за интериора на подготвителната група към брезнишкото училище, научи Zapadno.com.

Фирмата-инвеститор в общината оповести, че по предложение на местната общинска администрация, инженер от „Асарел-Инвестмънт“ е съдействал като е изготвил професионален дизайн на вътрешното обзавеждане на помещенията за подготовка на 6-годишните бъдещи ученици. Помещенията се намират в нова пристройка към сградата на средно училище “Васил Левски” в Брезник. Очаква се още тази есен подготвителната група, която се намира в сградата на детска градина “Брезица”, да бъде преместена в новоизградена пристройка към средното училище. Идеята е в освободеното пространство в детската градина да бъде формирана детска ясла каквато от години няма в Брезник. Капацитетът на пристройката за подготвителната група ще е за около 30 деца, които ги очаква свеж и цветен интериор.

“Интериорният проект се предоставя безвъзмездно, а реализацията му ще се финансира чрез Договор за сътрудничество между фирмата и Община Брезник. Договорът за сътрудничество всяка година осигурява 50 000 лева дарение, целящо подкрепа за устойчивото развитие на общинския център и околните села. Преди няколко месеца всички свободни средства от дарението за 2020 година бяха насочени към справяне с предизвикателствата пред Общината във връзка с епидемията от COVID-19.”, поясниха от “Асарел-Инвестмънт”.

От компанията отбелязаха, че в същото време училищната инфраструктура в града се нуждае от инвестиции. “Именно затова – с убеждението, че създаването на добри условия за обучение на децата не бива да се отлага – минното дружество „Асарел-Инвестмънт“ ЕАД и Община Брезник подписаха по-рано от обичайното документа за дарение за следващата година.”, добавиха от компанията.

Обзавеждането на подготвителната група се извършва със средства от Договора за сътрудничество за 2021 година, като целта е в кратки срокове децата да се преместят от детската градина в новата пристройка към учебното заведение. “По този начин, от една страна, ще се подобрят условията за бъдещите първокласници, а от друга – ще се освободят допълнителни места в местната детска градина и ще бъдат облекчени работещите родители.”, добавиха от “Асарел-Инвестмънт”.

Сумата за интериора на подготвителната група е до 25 000 лева или половината от годишното дарение на фирмата-инвеститор. Останалата част от паричното дарение за 2021 година е предназначена за други инициативи, свързани с култура, образование, спорт, туризъм, съхраняване на традициите и развитие на селата. От 2017 година досега със средства от „Асарел-Инвестмънт“ са обновени кабинетите по география и английски език в брезнишкото училище. Училището в село Ноевци реализира няколко инициативи за деца, включително и създаването на екологична класна стая. Беше обновена отоплителната система на брезнишкото читалище „Просвещение-1870″ и бяха подкрепени ремонтни и самодейни проекти в 5 други читалищни институции в селата около Брезник. Средства са отделяни за нуждите на спортните клубове и за развитието на туризма. Финансирани са дейности по запазването и реставрацията на няколко църкви, както и по изграждане на нови паметници, припомниха от компанията.

Това е само част от направленията за подкрепа конкретно чрез годишния Договор за сътрудничество между фирмата и общината, в която развива своята дейност. Отделно от този договор, „Асарел-Инвестмънт“ инвестира чрез своето дъщерно дружество в Брезник, спонсорира и осигурява подкрепа за още десетки дейности, допълниха от “Асарел-Инвестмънт”.

В публикацията са използвани снимки от “Трейс Рисорсиз” и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...