Дървосекачи на палатки в Брезнишко предизвикаха смут в село, наложи се полицията да се намеси – СНИМКИ

Незаконен палатков лагер на група горски работници със своите семейства предизвика смут в брезнишкото село Билинци. Случаят е от края на изминалата седмица, когато дървосекачи решили да се заселят в ливада в землището на селото. Десетки хора се настанили със своите коне, автомобили с различни регистрации (Сливен, София област и други), както и малки деца, предаде репортер на Zapadno.com.

Палатковият лагер бил разпънат на около един километър след разклона за манастира “Свети Архангел Михаил” край селото. Оказало се, че палатките са поставени върху имот, който е частна собственост. За това сигнализира до Zapadno.com читателката Галина Желязкова, която е от град Брезник. “Родена съм в Брезник и имам наследсвени земи в село Билинци. Днес ми се обадиха съседи от Билинци и ми казаха,че върху наша ливада се е появил катун от роми дървосекачи. Но по-важното е, че тази ливада граничи с вододайната зона на реката.”, сподели читателката.

Съседите на Галина Желязкова опитали да разговарят с хората и да им кажат, че ливадата е частен имот. Въпреки това част от дървосекачите твърдяли, че имат договр със собственика на имота. Последвало уведомяване на кметския наместник на селата Гърло, Билинци, Муртинци и Видрица, както и ръководството на Община Брезник. Още в петък роднина и съседи на брезничанката, чийто имот бил завзет незаконно, потърсиха съдействие от полицията и информационния сайт Zapadno.com. Късно вечета екип на Районно управление-Брезник и репортер посетиха центъра на село Билинци, където се проведе разговор с потърпевшите от палатковия лагер хора. По време на разговора полицаите обясниха какви са вариантите за предприемане на действия, както и ситуацията. Оказа се, че в късния час и в тъмнината служителите на реда не биха могли да съдействат по обективни причини.

На следващия ден, събота, роднината на жената, в чийто имот са се настанили дървосекачите, занесъл в полицейското управление копия на документи, доказващи собствеността на земята. В полицията казали на роднината, че не е необходимо да подава жалба, тъй като предстои предприемането на мерки. От пресцентъра на Областна дирекция МВР-Перник поясниха, че на лицата в имота са им отправени устни и писмени предупреждения, след което същите са напуснали мястото.

Крайният резултат е, че палатковият лагер е премахнат, а хората в Билинци вече са спокойни за себе си и собствеността си.

 

 

 

 

Снимки и кадри: Потърпевши от палатковия лагер

Виж също...

Loading...