Около 30 деца в Брезник ще учат в многоцветна, безопасна и образователна подготвителна група

Подготвителната група в град Брезник, която ще се помещава до сградата на брезнишката гимназия, се очаква да отвори врати от 15 септември. В групата са записани около 30 деца на възраст от 4 до 6 години. Малчуганите ще прекарват голяма част от деня си в пъстра и безопасна за тях среда, предаде репортер на Zapadno.com.

Въпреки летния сезон и типичното време за отпуски, в пристройка към сградата на средно училище “Васил Левски” в град Брезник кипи усилена работа. Хора от различни сфери се стараят да подготвят помещения за подготвителната група, която ще бъде преместена от сградата на детска градина “Брезица”. След като са приключили строително-монтажни работи, вече е време за обзавеждането на средата, в която децата ще бъдат. Наскоро стана ясно, че компанията „Асарел-Инвестмънт“, представена в Брезник чрез дружеството си “Трейс Рисорсиз”, съдейства за интериора на подготвителната група. Интериорният проект се предоставя безвъзмездно и се финансира чрез Договор за сътрудничество между фирмата и Община Брезник. Прочетете още по темата в публикацията: Подготвителната група на Брезник с приветлив интериор, който е изготвен чрез дарение от мината.

Как ще изглеждат пространствата за подготвителната група и кой има заслуга за интериора? С тези въпроси репортер на Zapadno.com започна разговор със строителния инженер към „Асарел-Инвестмънт“ Иванка Дикова. В компанията работи от 4 години и половина, а професионалният и опит е от 6 години. Тя е от Панагюрище, завършила е висшето си образование в Германия, където се е специализирала в сферата на интериорния дизайн. Работила е в няколко държави по света, но е решила да се върне и да прилага уменията си в България. Обикновено работи по друг тип дизайнерски проекти, но идеята за предучилищната група я вдъхновява и веднага се захваща с него. Въпреки че интериорният проект в Брезник е първият подобен за нея, тя успява да го оформи на 3D за максимално кратък срок – само 3 дни.

Обзавеждането на подготвителната група е направено по техническите изисквания, които се спазват за всички училища, ясли и детски градини. “Спазват се най-високи стандарти в изработването на мебелите. Материалите са от екологични материали, тоновете са светли и най-вече безопасността на децата е от голямо значение.”, сподели дизайнерът Иванка Дикова. Материалите и мебелите за обзавеждането са само от български фирми. Всичко, което се използва в интериорния дизайн е сертифицирано.

До момента като част от декорацията са монтирани два фототапета, които изобразяват по интересен начин континентите на планетата Земя и Слънчевата система. Идеята е обзавеждането да бъде същевременно образователно и приятно за децата. Предстои още много работа по украсяването на стените, поставянето на мебелите и други допълнителни елементи, сред които цветни щори с ултравиолетова защита. “Една от идеите на проекта беше да съчетаем идеи, свързани с образованието, забавлението и пълноценната почивка на децата. За нас е много важно всичко около тях да им носи информация, да ги научава на нещо, без да е под формата на лекция. Още в предучилищна възраст те биха могли да научат нещо от това, което виждат по стените – неща, които не се предават с обичайни уроци, но те завинаги ще ги запомнят. Едно от тези неща е свързано с географията, природата, а другото – с планетите, Земята. Надяваме се да сънуват сладки сънища докато “летят” из звездите.”, поясни Елица Георгиева от “Асарел-Инвестмънт”, която също помага в дейностите по обзавеждането.

В помещението, където децата ще спят, предстои поставянето на фототапет с визията на лего-елементи, разноцветни шкафове с книги, барбарони и легла. Останалите помещения също ще бъдат оцветени в различни багри. “Идеята е да им е по-приятно на децата. Цветовете са успокояващи и помагащи за концентрацията. Смятам, че ще се чувстват много добре тук. Това е най-важното.”, поясни Иванка Дикова. Всекидневната в подготвителната група ще бъде мултифункционална – за игра, хранене и учене. Масичките, които ще се поставят, са комбинативни като така ще могат да се нареждат по различни начини според предназначението им. Ще се използват и съвременните технологии, като чрез интерактивна дъска децата ще усвояват нови знания. Всяко дете ще разполага с отделна етажерка, на която да си поставя учебните материали. Друго помещение пък е предвидено за съблекалня с шкафчета и цветни фототапети над тях. До него е приемното помещение за родителите, където те ще оставят децата си в групата. Предвижда се поставянето на пейки пред входа на приемната за чакащи родители. Към пристройката ще функционират помещения за персонал, кухненски блок и стая за отделяне на дете, което има временни неразположения. Друга важна подробност е, че всички мебели и системи в подготвителната група ще бъдат обезопасени.

Подготвителните дейности се инспектират от заместник-кмета на община Брезник Мария Добревска. Тя даде положителна оценка за интериора. “Много ми харесва. Всичко е перфектно.”, каза Мария Добревска.

Положителна е и оценката на родител, чието дете е в подготвителната група. Оказа се, че по време на почистването след извършените строителни дейности, служител по чистотата е майка на 6-годишно дете в групата. На въпрос как се чувства като човек, който полага грижа за нещо, което детето му ще го ползва, тя отговори: “За мен е чест да помагам на хората. Харесва ми и най-вече се радвам, че има ново място, където децата могат да се развиват. Много е красиво и на детето ще му хареса.”, сподели Лина.

Очаква се до средата на месец август подготвителната група на Брезник да е напълно обзаведена.

В публикацията са използвани снимки от “Трейс Рисорсиз” и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...