Граовец пое най-важното министерство в държавата

Досегашният министър на здравеопазването Кирил Ананиев поема най-важното министерство в държавата. Това се случи след като Народното събрание прие решение за персонални промени в Министерски съвет, научи Zapadno.com.

Парламентът освободи от длъжност министъра на финансите Владислав Горанов. Финансовото ведомство се поема от досегашния министър на здравеопазването Кирил Ананиев. Правителствените промени подкрепиха 116 народни представители, против бяха 89 депутати, като нямаше въздържали се, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Кирил Ананиев е роден на 2 юли 1955 година в София. Завършил е Висшия икономически институт в София по специалността „Финанси и кредит“. Специализира в областта на финансирането и социално-културните разходи в Университета за национално и световно стопанство и в областта на реформите в здравеопазването в Чикаго, САЩ, става ясно от визитката му в сайта на Министерски съвет.

Кирил Ананиев започва работа в Министерството на финансите през 1980 година. Преминава през всички експертни длъжности, за да достигне до началник на Главно управление „Държавни разходи” и заместник-министър на финансите четири правителства в периода 1998 – 2017 година. Бил е също секретар по финансова политика в администрацията на президента на Република България (2009-2011 година) и съветник към политическия кабинет на министър-председателя (2013-2014 година), пише още във визитката му.

Назначен е за служебен министър на финансите на 27 януари 2017 година с указ на президента Румен Радев. От април 2017 година отново е заместник-министър на финансите. На 10 ноември 2017 година е избран за министър на здравеопазването от 44-ото Народно събрание. След гласуваните по-рано днес промени Кирил Ананиев вече е министър на финансите.

Това, което не е толкова известно за него в национален мащаб, е че родословните му корени са свързани с Брезнишко и Трънско. Неговите дядо и баща са от брезнишкото село Горна Секирна, а майка му е от Трънско, но това го няма в свободната онлайн енциклопедия Уикипедия, а единствено на страниците на Zapadno.com. Припомнете си още по темата в публикацията:  Новият здравен министър Кирил Ананиев е от село Горна Секирна и е извършил много добри дела за Брезнишко.

Снимка: Народно събрание – пресцентър

Виж също...

Loading...