Детската ясла в град Брезник може да бъде факт от 15 септември, но общинските съветници също трябва да се произнесат

В края на тази работна седмица Общински съвет-Брезник ще проведе заседание, на което трябва да се вземат важни решения за общината и жителите в нея. Сред тези решения е и такова, свързано с намерението за разкриване на детска ясла в град Брезник, научи Zapadno.com.

Още в края на 2018 година читателите на Zapadno.com първи научиха, че Брезник отново ще има детска ясла след като пристройка към училището бъде пригодена за подготвителна група. Пристройката към сградата на средно училище “Васил Левски” в града вече е факт след като към нея бяха изградени изцяло нови помещения по програма “Красива България”. Помещенията ще бъдат за подготвителна група с капацитет около 30 деца. Към момента подготвителната група се помещава в сградата на детска градина “Брезица”, а по новоизградените помещения се извършват обзавеждане и други довършителни дейности. Прочетете още по темата в публикацията: Около 30 деца в Брезник ще учат в многоцветна, безопасна и образователна подготвителна група.

Намерението на местната власт е мястото на подготвителната група в сградата на детската градина да бъде пригодено за детска ясла. В тази връзка общинските съветници трябва да излязат с решение за преобразуване чрез отделяне на изнесената целодневна подготвителна група като част или филиал на детска градина “Брезица” в сградата на средното училище. Преобразуването чрез отделяне трябва да се счита от 15 септември 2020 година. Документацията на преобразуването пък ще се съхранява в основната сграда на детската градина в Брезник. Това е предложението, което кметът на община Брезник Васил Узунов отправя към общинските съветници. Решението трябва да се вземе този петък, 31 юли, когато ще се проведе заседанието.

Кметът Васил Узунов се аргументира за преместването на съществуващата вече подготвителна група с необходимостта от разкриване на яслена група в основната сграда на детска градина “Брезица”. В мотивите си той посочва, че предварително проучване и анализ за желанието на родители за разкриване на яслена група към детската градина сочи, че такава е необходима. В групата се предвижда да бъдат приемани деца от 18 месеца до 2 години и 6 месеца. Разкриването и може да се случи със заповед на директора на детската градина, а намерението е да функционира от 15 септември.

Виж също...

Loading...