Древен некропол в Трънско предстои да бъде проучен след като Министерство на културата отпусна средства за археологически дейности

Могилен некропол на територията на община Трън ще бъде проучен, предаде репортер на Zapadno.com.

За проучването на некропола, който се намира в местност в пограничната община, Министерство на културата отпуска 15 778 лева. Сумата е с около 2 000 лева по-малко от заложените в проекта пари, които са 17 358 лева. Средствата се отпускат по одобрен проект, с който Регионален исторически музей-Перник е кандидатствал по линия на сесията за теренни археологически проучвания и теренна консервация за 2020 година, която се финансира от ресорното министерство. Проектът за проучване на некропола е сред всичките 106 проектни предложения, които са одобрени за финансиране, което пък е на обща стойност 1 940 000 лева, поясниха от пресцентъра на Министерство на културата.

През есента на 2019 година първо читателите на Zapadno.com научиха, че археологически проучвания в Трънско установяват характер на структура, която иманяри са нарушили. Археологическите проучвания се отнасят за същия могилен некропол, за който се отпускат близо 16 000 лева. Съгласно правилата за предоставяне на целева финансова подкрепа за теренни археологически проучвания и теренна консервация, за реализацията на одобрения за финансиране проект ще бъде изготвен договор. Некрополът е от периода на ранната желязна епоха, а научен ръководител е археологът Филип Михайлов.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...