За ремонт на паметника в село Слишовци държавата отпуска още хиляди левове на Община Трън

Хиляди левове отпуска Министерски съвет за ремонт на паметника-костница в трънското село Слишовци, предаде репортер на Zapadno.com.

Средствата бяха одобрени на правителствено заседание миналата седмица. Парите са част от разпределените 300 000 лева за ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници в страната. Сумата, която правителството одобри за ремонт на паметника-костница на загиналите по време на Втората световна война край село Слишовци е 15 000 лева. Те ще бъдат преведени по бюджета на Община Трън след обнародването на правителствения документ в “Държавен вестник”.

През 2019 година за паметника в селото бяха отпуснати други 5 000 лева, с които местната власт в Трън предвиждаше почистване на растителността около монумента. Идеята за възстановяване на паметника в първоначалния му вид се зароди през 2018 година. Тогава няколко обществени организации в Трънско повдигат отново въпроса за поставянето на камбана на паметника-костница, такава каквато е била идеята на неговите първосъздатели. Преди около 2 месеца пък стана ясно, че камбаната за паметника в Слишовци е почти готова, но още не е ясно дали конструкцията ще издържи тежестта й.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...