Стартира реставрирането на находки, съхранявани в Брезник, а след обновлението им ще бъдат показани в изложба

Изложба с реставрирани находки от фонда на Общински исторически музей-Брезник предстои да бъде подредена. Експозицията ще покаже находките преди и след извършена по тях реставрация, поясни за Zapadno.com директорът на музея Емилия Велинова.

Дейностите по реставрирането на предметите вече стартираха. Реставрацията се извършва в специални ателиета от професионални реставратори. Обновяването на предметите се извършва по спечеления от музея проект “Пътят на артефактите до изложбената зала”, който се финансира от Министерство на културата. Той е за консервация, реставрация и социализация на метални находки, които се съхраняват във фонда на музейната институция на Брезник.

По проекта за първи път ще се реставрират над 100 находки. “Съпровождащи дейности на този проект са една изложба, която в края на проекта ще покаже наистина пътят на артефактите. Заснемането на артефактите преди реставрацията, по време на реставрацията и вече окончателната реставрация.”, поясни директорът на музея Емилия Велинова. Обмисля се и провеждането на дни на отворените врати на реставраторите, които ще покажат методите на реставрирането, проучването на даден предмет и други подробности.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...