Изграждането на войнишкия паметник в село Гигинци ще се подпомогне със 7 000 лева от държавната хазна

Инициативата за изграждането на войнишки паметник в брезнишкото село Гигинци ще бъде подпомогната с още 7 000 лева, предаде репортер на Zapadno.com.

Средствата бяха одобрени на правителствено заседание, което се проведе миналата седмица. За паметника в село Гигинци и още десетки други в страната, правителството отпуска общо 300 000 лева. Средствата ще могат да бъдат преведени по сметките на общинските администрации след обнародването на документа в “Държавен вестник”.

Инициативата за градежа на войнишки паметник стартира през 2019 година. До момента помогнаха много частни лица, сурвакарската група на село Гигинци и инвеститорът в Брезник – минната компания “Асарел-Инвестмънт”, представена в общината от дружеството “Трейс Рисорсиз”. Прочетете още по темата в публикацията: Мината в Брезник дари 1/3 от сумата за войнишкия паметник в село Гигинци.

Идеята на родолюбивите гигинчани, които реализират инициативата, е паметникът да бъде открит за традиционния празник на село Гигинци през месец септември. Сумата за изграждането на паметника е около 10 000 лева. Освен изграждането на монумента, инициаторите са предвидили облагородяване на пространството около него и ако условията позволят тържествено откриване с участието на гвардейци. Предвижда се още през следващия месец да бъде изграден постамент за монтирането на паметника.

Снимка: сдружение “Изграждане на паметник на загиналите във войните за Освобождение и Национално обединение на България военнослужещи от с. Гигинци”

Виж също...

Loading...