Да си спомним за Евстати Бурнаски от Брезнишко – личност, допринесла за българската поезия и култура

На 31 юли се навършват 5 години от кончината на Евстати Бурнаски от брезнишкото село Муртинци. Приживе той е бил големият приятел на Брезник и брезничани. За това свидетелства посветено от него стихотворение със заглавието “Огнище”, в което разказва за Брезник. Това споделиха за Zapadno.com членовете на училищния клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” – Петя Кирилова и Кристияна Генадиева.

Евстати Бурнаски е роден на 21 октомври 1922 година в село Муртинци. Той е български поет и има издадени над 30 стихосбирки. Професионалната му дейност започва през 50-те години на миналия век. Бил е начело на дружеството на писателите в град Перник. Преди 10 години е представен първият му роман – “Чудовището и малката изкусителка”. Отива си от този свят на 31 юли 2015 година.

Призивът на Петя Кирилова и Кристияна Генадиева от училищния клуб към обществеността в община Брезник е, че никой и нищо не биват да бъдат забравяни, особено хора, допринесли за културата и развитието на Граово. По този повод те пожелаха да бъде публикувано част от стихотворението “Огнище”, в което Евстати Бурнаски пише с плам за Брезник.

ОГНИЩЕ

Ти ли пазиш детската ми люлка,

ти ли криеш дядовия ми смях?

Брезник, Брезник –

                          брезова гъдулка,

 По която свети лунен прах!…

 

Клуб “Пътешественици из етнографията на Граово” изразява своя дълбок поклон пред личността и творчеството на Евстати Бурнаски.

Виж също...

Loading...