Козметичен ремонт на екопътеката при Ждрелото на река Ерма ще се прави от кметски наместници, общинари и любители-туристи

Екопътеката при Ждрелото на река Ерма в община Трън предстои да претърпи козметичен ремонт. Това ще се случи през месец август, когато Община Трън и любители-туристи ще извършват дейностите в района на природната забележителност, предаде репортер на Zapadno.com.

Козметичният ремонт ще се случи на фона на безуспешните опити на местната власт в Трън да намери фирма-изпълнител за основно ремонтиране на екопътеката. От лятото на 2018 година на места по екопътеката са поставени табели с напдписи, които предупреждават, че преминаването е забранено, поради наличие на опасни участъци. Това се случи след инцидент с 6-годишно дете, което пострада по време на разходка с родителите си по екопътеката. Въпреки забранителните табели, туристи продължават да преминават по пътеката и надвисналите над реката мостове. Няколко пъти бяха обявявани обществени поръчки за ремонт, но без да се намери изпълнител на дейностите. В края на месец януари 2018 година на заседание на Общински съвет-Трън стана ясно, че проект за ремонт на Трънската екопътека, която е с дължина малко над 13 километра и включва два сектора (по реките Ябланица и Ерма) е изготвен от БАСЕТ (Българска асоциация за селски и екотуризъм). “Ние сме наели БАСЕТ. Аз говорих с господин Искренов още преди да започнем да правим този проект, защото се оказа, че те имат патент за сглобката. Никой друг не може да направи проекта, защото те като са патентовали сглобката на самите мостчета друг не може. Затова сме ги наели тях. Ние не сме избирали някоя фирма, която сме решили. Те са го правили и в момента те дават проект за реконструкция.”, поясни тогава кметът на Трън Цветислава Цветкова.

Идеята за извършване на козметичен ремонт на екопътеката е от 2019 година, но дейностите няма да обхванат цялото 13-километрово трасе. “Това нещо го обмисляме от много отдавна, тъй като три пъти обявяваме процедура за фирма-изпълнител, която да дойде да въведе в добро състояние екопътеката, която имаме. Никой не пожела да се яви на процедурите и още от миналата година обмисля с Трънско туристическо дружество да започнем някакви по-скоро не основен ремонт, някакви ремонтни дейности, които няма да са обвързани дотолкова с конструкциите на мостовете и така нататък. Ние ще окосим, ще изчистим, ще подновим стълбичките на места, където са се изронили. По мостовете конструкциите няма как да пипаме, просто ще подсилим конструкциите, защото това ние не можем да го свършим – тук трябват специалисти. Имаме на места изгнили по самите мостчета парапетчета. Тези неща ще подменим. Няма да е цялостно, но ще гледаме по някакъв начин да укрепим, за да стане безопасно за преминаване, защото знаете че от години имаме проблем с екопътеката.”, поясни кметът на Трън Цветислава Цветкова. Тя добави, че дори маршрутите за екопътеката са били променени, за да не се преминава през мостчетата, но на много от посетителите им било по-далеч по новия път.

В инициативата ще се включат кметски наместници, служители на общинската администрация в Трън и любители-туристи. Средствата за дейностите ще бъдат осигурени от общинския бюджет и ще са основно за гориво на резачките. Но дори след козметичния ремонт забранителните табели ще останат на опасните участъци.

Снимки: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...