Фестивалът на детското творчество “Видовденчета” с двойно предизвикателство към деца и ученици

Два конкурса обявиха организаторите на фестивала на детското творчество “Видовденчета”. Единият конкурс е за лого на фестивала, а другият е като викторина с въпроси, съобщиха за Zapadno.com от Училищно настоятелство “Васил Левски” към брезнишкото средно училище.

Тази година фестивалът трябваше да се проведе на Бърдото, но поради епидемичната ситуация в страната събитието бе отложено. Още в началото на годината стана ясно, че финансова подкрепа за провеждането му се оказва по линия на Договора за сътрудничество между компанията “Асарел-Инвестмънт” и Община Брезник. Въпреки това фестивал тази година няма, а организаторите избират по нестандартен начин да накарат деца и ученици да творят и покажат своите умения. До средата на месец август желаещите да се включат в някои от двата конкурса могат да го направят. В първия учебен ден – на 15 септември, ще бъдат обявени победителите в двете надпревари. Предвидени са и награди, които ще се връчат на 14 октомври, когато Брезник отбелязва духовния си празник.

Конкурсът “Символът на „Видовденчета“ е за запазен знак, символ, лого на фестивала за детското творчество. “Не се страхувайте да нарисувате идеите си, така че по най-искрен, шарен и неповторим начин да изобразите способността на децата да творят чудеса в сферата на изкуството, науката, технологиите! Конкурсът е за деца от 6 до 18 години, учещи или живеещи на територията на община Брезник.”, поясняват организаторите във Фейсбук страницата на “Видовденчета – фестивал на детското творчество”. Рисунката, която в най-голяма степен успее да пресъздаде детската творческа енергия, ще бъде превърната в запазена марка на детския фестивал „Видовденчета“ и заедно с него ще гради историята на Брезник. Освен това победителят ще получи голяма награда. Повече подробности за този конкурс може да научите като натиснете тук.

Вторият конкурс е за ученици от 6-ти до 12-ти клас от цялата страна. Надсловът му е „Културно наследство на етнографска област Граово“. “Всеки от отговорите на въпрос от първите два раздела, не трябва да е с обем до 150 думи. Отговорът на задачата от трети раздел е допустимо да е до 300 думи.”, поясняват организаторите и добавят, че попълнено конкурсно задание може да се изпраща по физическа или електронна поща до 15 август. Трима участници ще бъдат отличени с парични и/или материални награди. Част от въпросите в разделите са свързани с мегалитния храм-кладенец край село Гърло, манастира в района на Завалска планина, известна личност от град Брезник, обявена за „Живо културно наследство“ от ЮНЕСКО и други. Повече подробности за останалите въпроси и съответните раздели може да научите като натиснете тук.

В публикацията са използвани снимки от Видовденчета – фестивал на детското творчество и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...