Над 49 милиона лева помощ по de minimis се отпускат за земеделските стопани, кандидатстването ще е от 19 август

„В сектор „Земеделие“ се отпускат над 49 милиона лева помощ по de minimis“. Това съобщи на пресконференция министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, в която участваха и представители от бранша. Тя обясни, че за животновъдите, които търпят загуби заради сушата, помощта е в размер на 25,660 милиона лева за всички категории животни. Броят на потенциалните бенефициенти е над 21 хиляди. Близо 19 милиона лева ще получат производителите на плодове, зеленчуци, маслодайна роза и винени лозя заради щети от сушата и за покриване загуби на доход във връзка с пандемията, причинила свиване на пазарите и спад на цените. Потенциалните бенефициенти са над 24 хиляди. Подпомагане ще получат и производители на плодове и зеленчуци, които са заявили пропаднали площи под 100 %, което се прави за първи път. При кайсията пропадналите площи по заявени протоколи само достигат 35 % от всички насаждения. За пчеларите е определен финансов ресурс в размер на близо 5 милиона лева, като потенциалните бенефициенти са над 6 хиляди. „С 16 милиона повече ще бъдат средствата за акциза на горивата за следващата година. Ще се предложени нотификация за това до Европейската комисия“, заяви още министър Танева, цитирана от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите.

„За нас най-важното в началото на пандемията беше да осигурим процеса на производство и се справихме успешно с това“, отбеляза министър Танева. Тя поясни, че са предприети различни мерки по отношение контрола на вносната земеделска продукция от трети страни. „Използвахме всички възможности за подпомагане в сектора, които ни предостави Европейската комисия. По инициатива на България се даде право на страните членки да направят изменения в програмите си за развитие на селските райони и да подкрепят сектора за загуби от COVID-19“, посочи земеделският министър. По думите й, на българските земеделски производители и преработватели ще могат да се предоставят общо 106,3 милиона лева бюджет по три направления – подмерки Ковид-1, Ковид-2 и Ковид-3. Предложението на страната ни беше за 25 % национално финансиране, така че общият бюджет да е 120 милиона лева, но Европейската комисия одобри национално финансиране от 15 % и така по мярката ще бъдат предоставени 106,3 милиона лева. Министърът уточни, че подмерки Ковид-1 и Ковид-2 ще бъдат отворени на 19 август, приемът по тях ще продължи до 21 септември, когато изтича и крайният срок за приемането на заявленията за ползването на отстъпката от акциза на горивата.

България се възползва и от възможността да прехвърли и средства от бюджета на Програмата за развитие на селските райони за 2021 година към директните плащания в размер на 70 милиона евро. Тази възможност доведе до увеличение на подкрепата по обвързаната подкрепа за плодове, зеленчуци и животни с минимум 12 %, а с минимум 9 % се увеличава подкрепата по останалите схеми от директните плащания. Крайният % на увеличените бюджети по различните схеми ще стане ясен след определянето на окончателно допустимите площи и животни за оторизация, тоест след всички проверки.

Министър Танева обяви, че Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд “Земеделие” работят по график плащанията за Кампания ‘2020 да започнат от първия възможен ден – 16 октомври като до края на година се предвижда земеделските стопани да получат близо 1,7 милиарда лева. 56,5 милиона лева са предназначени за подобряване на ликвидността на земеделските стопанства, които са отсрочили задълженията си и са в невъзможност да ги погасят в условията на COVID-19. За този финансов ресурс предстои да бъде поискана нотификация от Европейската комисия по временната рамка за справяне с последтвията от пандемията COVID-19.

Виж също...

Loading...