За първи път в историята на брезнишкото училище се обявява конкурс за поетичен текст за училищен химн

През 2020 година средно училище “Васил Левски” в град Брезник навършва 75 години от създаването си. По този повод ръководството и Училищно настоятелство “Васил Левски” към училището обявиха конкурс за поетичен текст, който да бъде превърнат в химн, научи Zapadno.com.

Текстът трябва да съдържа не повече от четири римувани куплета и мелодичност, която да го прави подходящ за трансформирането му в песен. В конкурса могат да вземат участие поети на възраст от 6 до 106 години, за които брезнишкото средно училище “Васил Левски” е “любимото, родно училище”, било то бивше, настоящо или бъдещо, поясняват инициаторите.

За всички жители на община Брезник училището е най-силният обединяващ фактор. В него те и/или децата им са изживели или изживяват най-скъпоценните дни в живота си – дните на развитие, себеутвърждение и навлизане в безбрежните пространства на знанието и науката. То е средище на обществения живот, поле за изява на интелектуални, художествени и артистични таланти, школа за приятелство и взаимопомощ, обиталище на мъдростта. И заслужава да има всички символи на статута си – знаме, знак, химн. Заслужава да бъде възпято, отбелязват още инициаторите на конкурса.

Конкурсът е с явно участие, а победителят ще бъде избран от Комисия, съставена от членове на ръководството на училището, преподаватели в него и членове на Училищното настоятелство. Победилата творба ще има шанс да се превърне в химн, който да бъде изпълняван при тържествени поводи и събития. Нейният автор ще бъде удостоен с грамота и специална награда. Ще бъдат раздадени и поощрителни награди.

Творбите могат да бъде изпращани на адреса на учебното заведение, което се намира на улица “Александър Филипов” № 9 в град Брезник или на електронната поща vasil_levski_breznik@abv.bg. Крайният срок за участие е до 5 октомври, когато се отбелязва международния ден на учителя. Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на 1 ноември в Деня на народните будители.

Виж също...

Loading...