Читалища на две села в Брезнишко са удостоени с призови награди от конкурса “От браздата до софрата – „По дългия път на хляба“

Фолклорни групи от Брезнишко са сред удостоените с призови награди от първия национален онлайн празник-конкурс “От браздата до софрата – „По дългия път на хляба“, съобщиха от народно читалище “Крюгер Николов-1922”, което организира надпреварата.

Вчера, 15 август, жури с председател етнологът Цветана Манова и членовете етномузикологът и музикален редактор в Българско национално радио Илка Димитрова, както и етнохореолоът и фолклорист Милчо Георгиев, обстойно са гледали и прослушали представените видеа и клипове от участниците. В празника-конкурс участие са взели 41 певчески групи, фолклорни групи и формации за традиционен обреден и словесен фолклор и 31 индивидуални изпълнители: певци/певици и майстори на традиционни обредни хлябове. Сред тях са фолклорните групи към народно читалище “Искра-1932” в село Слаковци и народно читалище “Иво Войвода-1928” в село Долна Секирна.

Самодейците от читалището в Слаковци са удостоени с голямата награда на настоятелството на народно читалище “Крюгер Николов-1922” от земенското село Пещера. Наградата е за цялостно представяне и представлява купа и диплом.

Самодейците от читалището в Долна Секирна са удостоени със специална награда на Организационния комитет на конкурса и представлява купа и диплом. През изминалата работна седмица читателите на Zapadno.com имаха възможността да видят клиповете, с които фолклорната група към читалището на Долна Секирна участват в празника-конкурс “От браздата до софрата – „По дългия път на хляба“. Прочетете и вижте още по темата в публикацията: Традиция в Граово: Жътварки по литаци ожънаха нивата на чорбаджи Марко от Долна Секирна – ВИДЕО.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...