Срокът за два конкурса, свързани с фестивала на детското творчество “Видовденчета”, се удължава до началото на октомври

Сроковете на конкурсите “Символът на „Видовденчета“ и този за ученици от 6-ти до 12-ти клас от цялата страна под надслов „Културно наследство на етнографска област Граово” се удължават, съобщиха за Zapadno.com от Училищно настоятелство “Васил Левски” към брезнишкото средно училище.

Крайните срокове на конкурсите трябваше да бъдат до средата на този месец, но впоследствие се удължават до началото на месец октомври. Така двете надпревари ще се съчетаят с конкурса за поетичен текст за химн на средно училище “Васил Левски” в Брезник. Подробности за конкурсите и сроковете, може да прочетете в редовете по-долу.

Здравейте, малки и големи Видовденчета,

Преваля поредното лято, но тази година то е различно. Вместо заедно да се съберем под слънцето на Бърдо и да покажем на цялата страна, че и на света дори, що е туй брезнишки деца с открити умове и сърца празник да имат, танц да поведат, песен да подемат и сцената да превземат, ние все още се чудим дали след месец училището ще зажужи от детска глъч, дали школите, клубовете и спортните отбори ще могат да подновят заниманията си, дали приятелските събирния и празничните чествания ще могат да се случат.

Необичайна година е тази. Но само в необичайни времена, могат да се случат необичайни събития, нали така? И ако на нашия, брезнишки Фестивал на детското творчество „Видовденчета“ всяко дете може на живо да покаже своите умения и таланти, в един единствен ден в средата на юни, то сега, в тази необичайна година, имате възможност да покажете таланта си в различни области, и постиженията ви да останат видими много дълго време. Докато ги има „Видовденчета“. Докато го има Брезник, с всичките му талантливи деца!

Трудно ни е да опишем красивите съкровища, които пристигат при нас, във връзка с обявените конкурси! Те потвърждават това, което вече знаем – децата на Брезник са хем умни, хем талантливи! Благодарим на всички, които вече ни изпратиха своите конкурсни участия. Журито ни ще е много затруднено, сигурни сме! На всички останали, които все още не са хванали, четката, молива или писалката, ще кажем: „Имате още време“!

Защото, поради все още доста сложната и неясна епидемиологична обстановка има вероятност да не може да се проведе общ училищен празник за първия учебен ден, на който да обявим победителите, както смятахме първоначално. А и нашето почетно жури среща трудности да провежда множество различни срещи за всеки отделен конкурс (знаете, събиранията в затворени помещения трябва да се ограничават…). Но най-вече, заради вашите писма, които продължават да пристигат и желанието да дадем по-голям шанс на всички желаещи да участват, ние решихме:

ДА УДЪЛЖИМ

срока за участие в Конкурса за лого на „Видовденчета“ и Конкурса за културно наследство на областта Граово и да уеднаквим сроковете им с тези на Конкурса за поетичен текст, който да бъде превърнат в химн на СУ „Васил Левски“.

За ваше улеснение, пускаме отново обявите на конкурсите, с променените дати. Творете с радост и вдъхновение и не забравяйте, че всичко, което създадете сами днес, може да се превърне в гордост на целия град утре!

Конкурс Символът на „Видовденчета“

Конкурсът е за запазен знак, символ, лого на Фестивал за детско творчество „Видовденчета“.
Не се страхувайте да нарисувате идеите си, така че по най-искрен, шарен и неповторим начин да изобразите способността на децата да творят чудеса в сферата на изкуството, науката, технологиите!

Конкурсът е за деца от 6 до 18 години, учещи или живеещи на територията на община Брезник. Рисунката, която в най-голяма степен успее да пресъздаде детската творческа енергия, ще бъде превърната в запазена марка на детския фестивал „Видовденчета“ и заедно с него ще гради историята на града ни, докато има деца в него. Което означава завинаги. Освен това победителят ще получи голяма награда, на която много ще се зарадва, сигурни сме.

Ще има и две поощрителни награди за още двама малки творци, чиито работи ще станат част от печатните материали от следващото издание на Фестивал за детско творчество „Видовденчета“.
Рисунките си, във формат не по-малък от размер А5 и не по-голям от размер А4, нарисувани без ограничения в материалите и техниката, изпращайте по пощата на адрес:
Училищно настоятелство „Васил Левски“

СУ „Васил Левски“,
Ул. „Александър Филипов“, N9,
Гр. Брезник, ПК 2360
За конкурса Символът на „Видовденчета“

или на електронната ни поща:

vidovdencheta@abv.bg

до 5 октомври 2020 година, Международен ден на учителя.
Победителят ще бъде обявен на 1 ноември 2020 година, Ден на народните будители.
.
Рисувайте смело и вдъхновено! Защото вашите цветни идеи са най-ценните зрънца в градините на „Видовденчета“. Нека заедно им помогнем да поникнат и да дадат плод!

Конкурс „Културно наследство на етнографска област Граово“

Регламент на конкурса

В конкурса могат да участват деца между 6-ти и 12-клас от цялата страна.

Всеки от отговорите на въпрос от първите два раздела, не трябва да е с обем до 150 думи. Отговорът на задачата от трети раздел е допустимо да е до 300 думи.

Крайната дата за изпращане на попълненото конкурсно задание е 5 октомври 2020 година, Международен ден на учителя.

Ще бъдат отличени трима участници с парични и/или материални награди.
Най-добрите интервюта, проведени във връзка със задачата в раздел III, ще бъдат издадени в сборник

Победителите ще бъдат обявени на 1 ноември 2020 година, Ден на народните будители..
.
I Раздел
Материално културно наследство

 • Какво представлява известното „Брезнишко седмопрестолие“ и можем ли да видим останки от него и днес?
 • Уникалният археологически обект край село Гърло, община Брезник, наречен храм-кладенец, е открит при разкопки през 1972 година и е представител на култура, предхождаща тракийската. Как се нарича ученият, който го открива и изследва и какви са основните хипотези за неговия произход и предназначение?
 • Под рида Црънча в Завалска планина, община Брезник, има един манастир, който в момента се ремонтира и реставрира, след като е бил почти разрушен от времето. В източници се съобщава, че той е изграден на място, почитано от дълбока древност, защото в близост до него е имало особен мегалитен комплекс, както и други култови обекти. Кой е този манастир и какви са обектите от предхристиянско време, съществували в близост до него, които са били посещавани в миналото по време на русалийската седмица?
 • Какво отличава граовските носии от останалите носии в Шопската етнографска област?

II Раздел
Нематериално културно наследство

 • Какви са отличителните черти на фолклорните танци от Граово? Какви граовски хора познавате? Разкажете по-подробно за едно от тях по избор.
 • Коя известна личност от град Брезник е обявена за „Живо културно наследство“ от ЮНЕСКО и защо? Разкажете какво знаете за нея.
 • Как се наричат обитателите на отделните географски области, в рамките на голямата Шопска етнографска област, населяващи районите около градовете Перник, София, Радомир, Дупница, Брезник, Трън? Разкажете накратко за характерните обединяващи черти между тях, както и за различията помежду им.
  Кое е цветето Вида, което е играло значима роля в обредните практики на Видовден? Какво е неговото сегашно название? Какво е неговото латинско название? Как е било включено във видовденския ритуал?
  Какво е пенир шекер и как и къде се прави?

III Раздел
Запишете спомените на жител на Граово за характерната обредност при отбелязването на някой от почитаните в областта празници. Подкрепете разказа със снимков или художествен материал. Отбележете името на информатора.

Конкурсните работи можете да изпращате на адрес:
Училищно настоятелство „Васил Левски“

СУ „Васил Левски“,
Ул. „Александър Филипов“, N9,
Гр. Брезник, ПК 2360
За конкурса „Културното наследство на етнографска област Граово“

или на електронна поща:

vidovdencheta@abv.bg

Подготвили сме чудесни награди за отличените, вълнуващи събития, съпровождащи обявяването на резултатите и още куп изненади за всички. Защото детският празник може да бъде отложен, но никога не бива да бъде отменен!

В публикацията са използвани снимки от Видовденчета – фестивал на детското творчество и архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...