Човек от Трънско подарява къщата си във Филиповци на младо семейство, за да има живот в нея

Във времето, в което живеем, акцентът е поставен основно върху материалното – придобиване на имоти, предмети или богатства. На този материален фон духовността и моралните ценности в обществото избледняват. Все по-редки са случаите, в които сме свидетели на извършено безвъзмездно добро, но радостното е, че такива примери ги има. Такъв пример дава мъж от трънското село Филиповци. Наскоро той открил нови собственици на имота му в селото, който предоставя безплатно, предаде репортер на Zapadno.com.

Мъжът е на 75 години и родом е от Филиповци, но преди много години се е преселил в Пазарджик, където живее в наши дни. Дългото разстояние и невъзможността редовно да посещава и поддържа имота си в Трънско, принудили собственикът да потърси нови стопани на къщата. Неговото желание било недвижимият имот да бъде подарен, вместо продаден, както обикновено се случва в такива ситуации. “В този имот съм роден, там съм израснал. Там до последно живяха моите родители. Преди тях моя дядо и баба, след това баща ми и майка ми. Двама братя сме израснали там. След това се преселихме в Пазарджик. Тук създадох семейство, жилища, деца и така нататък.”, сподели за Zapadno.com мъжът с подарения имот във Филиповци. Той пожела обръщението към него да не бъде с името му, но жестът, който е направил да се знае. Децата му са искали да ползват имота, но нямат възможност. В крайна сметка идеята на баща им е съгласувана с тях.

Мъжът сам се мотивирал да предостави безвъзмездно имотът си на човек, който ще живее и ще го поддържа. “Отдавна съм се възмущавал на хора, които имат нещо и го стискат. И няма да го ползват, нито го предоставят на други. Както е приказката: Нито го яде, нито на кучетата го дава.”, сподели още мъжът с наследствен имот във Филиповци. Обявление за намерението му публикувал във Фейсбук групата “Трън и Трънско”, откъдето бъдещите собственици на имота – семейство с малко дете от София, се свързали с него. “Мислех, че никой няма да отиде, защото тоя край в Трънско и особено там в махала “Йовичина” на село Филиповци. Нашата къща е стара, аз съм го описал. Казал съм, че не можеш да се събуеш и да влезеш веднага да ползваш имота. Трябва да се вложат средства, трябва да се узакони. Този, който го вземе, всичко да си е по закон. И сега точно това правим с това младо семейство.”, поясни още мъжът. Той добави, че агитира и други хора около него, които притежават стари къщи, но не ги поддържат. “По-добре да се намери човек, да го вземе, да го ползва, отколкото ей така да падне и да рухне.”, каза още възрастният мъж. Неговата удовлетвореност ще е след време да посети подарената къща и да види, че в нея има живот.

Оказва се, че мъжът от семейството, което желае да се грижи за къщата и да живее в нея, има корени от Трънско – неговата баба е от Трън. Кметският наместник на село Филиповци е заявил, че ще съдейства документално за подаряването на имота.

Виж също...

Loading...