Областният управител на област Перник с приветствие към миньорите и служителите в минната промишленост

На 18 август се отбелязва професионалния празник на българските миньори. По повод тематичния ден областният управител на област Перник инженер Емил Костадинов отправи приветствие към миньори и служители в минната промишленост. От Държавен архив-Перник пък споделиха подробности за Деня на миньора, научи Zapadno.com.

“Приемете моите поздравления по случай Деня на успението на Св. Иван Рилски – Професионален празник на българските миньори! На този ден искам да изкажа своето уважение към всички вас – бивши и настоящи работници, трудещите се в сферата на рудодобива. Вие, които с отговорност и риск, изпълнявате своите задължения.”, обръща се инженер Емил Костадинов към хората, свързани с минната индустрия. Той отправя най-сърдечни пожелания за здраве, лично и семейно щастие, благополучие и професионални удовлетворения към миньорите и служителите в минната промишленост.

Всяка година на 18 август, Деня на Успението на свети Иван Рилски, патрон на българските миньори и работещите в минната промишленост, българската минна общественост чества своя професионален празник – Деня на миньора. По предложение на пернишките въглекопачи, цар Фердинанд издава Указ, с който определя 18 август – Деня на успението на свети Иван Рилски, за ден, в който се чества професията на миньора, дава дан на уважение и преклонение пред неговия труд, посветен изцяло на хората, труд, който дава светлина, топлина, суровини за практикуването на много професии, суровини, без които днешното технологично ниво на човечеството би било немислимо. Определянето за патрон на българските миньори на свети Иван Рилски не е случайно. Най-българският светец притежава характерните черти на професията на миньора: твърдост, воля, състрадание и човеколюбие. През 1994 година с постановление на Министерския съвет, честването на празника е възстановено и вече 25 години българската минна гилдия прави всичко възможно, независимо от трудностите в бранша, да отбелязва този ден и да напомня на обществото за ролята и мястото на минната промишленост в икономическото развитие на страната, поясниха от Държавен архив-Перник.

По-рано днес и министърът на енергетиката Теменужка Петкова поздрави миньорите и работещите в миннодобивната индустрия за празника.

Снимка: “Трейс Рисорсиз” – архив

Виж също...

Loading...